artikel

Veel managers eisen nog aanwezigheid op kantoor

HRM

Verplichte aanwezigheid op kantoor heeft geen zin, volgens onderzoek.

Ook al is Het Nieuwe Werken bij steeds meer organisaties aan de orde van de dag, toch zijn er nog steeds managers die eisen dat hun personeel hun werk doet op kantoor. Daar waar ze hen in de gaten kunnen houden. Of dat echt zorgt voor meer productiviteit is maar de vraag.
De meerderheid van de werknemers voelt zich onder druk staan om op kantoor te zijn. Dat stelt het Britse Chartered Management Institute (CMI) op basis van onderzoek door kantoorinrichter Overbury.

Druk
Maar liefst 85 procent van de jonge werknemers (18 tot 24 jaar) noemt de druk om aanwezig te zijn hardnekkig. Oudere werknemers hebben hier iets minder last van, maar ook hier heeft de meerderheid er last van. 66 procent van de 55-plussers voelt zich gedwongen om op kantoor te werken.

Respect voor collega
Werknemers doen het zichzelf in grote mate aan, aldus de onderzoekers. 42 procent van de ondervraagden zegt minder respect voor een collega te hebben als deze regelmatig thuis of op een andere locatie dan zijn reguliere werkplek werkt. De helft van de managers zal een werknemer minder snel voor promotie voordragen wanneer deze zich niet braaf elke dag aan de bedrijfspoort meldt.

Minder vaak ziek
Uit het onderzoek blijkt dat mensen die thuis mogen werken minder vaak ziek zijn. Volgens Overbury is het bovendien zo dat kantoren zelden een inspirerende werkomgeving bieden waardoor de aanwezigheidsplicht innovatie en vernieuwende ideeën frustreert.

Reden genoeg dus om regelmatig eens ergens anders te werken.

Bronnen: Over Het Nieuwe Werken/Chartered Management Institute.

Reageer op dit artikel