artikel

De flexmarkt wordt nooit meer de oude

HRM

‘(…) Met zijn allen hebben we om de zeven jaar collectief geheugenverlies. Het gaat altijd hetzelfde. Het gaat eerst goed met de economie. Dan gaat het slechter. Halen we alle flexibiliteit uit het bedrijf, sturen we alle uitzendkrachten naar huis. Dan gaat het nog ietsje slechter.

Gaan we de vaste medewerkers ontslaan. Dat bespaart, dus dan gaat het weer ietsje beter. Dan nemen we weer flexibele mensen aan, want de situatie blijft onzeker. Dan krijgt iedereen weer een vast contract. Vervolgens gaat het weer minder. En dan zit je weer aan het begin (…)’, aldus bestuursvoorzitter Ben Noteboom van Randstad in een interview met NRC Handelsblad in 2012.

In de markt voor flexibele arbeid voltrekt zich een revolutie. Decennialang bepaalden de intermediairs het spel. Door een aantal fundamentele trends verschuift de macht nu naar de inleners. Dat betekent dat met name HRM zich moet losmaken van de traditionele wijze van inhuren. De relatie inlener-flexwerker centraal stellen, leveranciers die hun toegevoegde waarde bewijzen en inhuur als een integraal proces zijn wezenskenmerken van professioneel inhuren.

Lees het hele artikel van Max Boodie, Rob de Laat en Paul Oldenburg in Management Executive door het hieronder gratis te downloaden.

Reageer op dit artikel