artikel

De 4 elementen van een gezonde werkdruk

HRM

Timemanagement toepassen, nee zeggen, grenzen stellen en prioriteiten bepalen, het werkt maar eventjes. 

De 4 elementen van een gezonde werkdruk

Je werkdruk omlaag krijgen is lastig en niet zelden zonder succes. Timemanagement toepassen, nee zeggen, grenzen stellen en prioriteiten bepalen, het werkt misschien eventjes, maar op een of andere manier lijkt het maar niet echt te beklijven. Een week of twee nadat je je echt stellig hebt voorgenomen dat je het vanaf nu anders gaat doen, ben je allang weer in het oude patroon teruggezakt.

Het grootste dilemma daarbij is dat er meer van je verwacht wordt, dan je aan werk kunt verzetten. Je kunt toch met goed fatsoen niet zo maar alles naast je neerleggen dat je wordt gevraagd, je wilt immers wel dat ze je serieus blijven nemen. Daarbij wil je je werkdruk ook niet verlagen door van alles bij je collega’s neerleggen. Het gaat hierbij niet alleen over wat anderen van je verwachten maar zeker ook over wat je van jezelf verwacht.

Minder werkdruk = Effectiever werken

De enige oplossing lijkt dan om effectiever te gaan werken. Het is niet voor niets dat ‘persoonlijke effectiviteit‘ en ‘timemanagement’ veel gebruikte Google zoektermen zijn. En ja, daar is best veel in te winnen. Als je in een uur je mail kunt doen in plaats van twee uur, levert je dat een uur tijdswinst op per dag. Maar op het moment dat je werkdruk twee keer zo groot is dan in je tijd past, is dat uiteindelijk niet de oplossing. Zolang we blijven proberen alles te doen wat ons gevraagd wordt, is persoonlijke effectiviteit slechts een druppel op een gloeiende plaat.

Het punt is dat meer werk in minder tijd proppen, ons veel productiviteit en innovatief vermogen kost en er dus uiteindelijk voor zorgt dat we minder effectief zijn. En dan heb ik het nog niet eens over verlies van werkplezier en voldoening. Toch zit een hoge werkdruk en deze manier van werken in onze cultuur. Het wordt dus ook daadwerkelijk van ons verwacht. Dat is waarom werkdruk een complex probleem is, waar geen eenvoudige oplossing voor is.

Hoe ziet gezonde werkdruk eruit?

Dus we denderen maar door en weten niet hoe we moeten stoppen. Want wanneer is vol nu eigenlijk te vol? Met hoeveel dingen kunnen we tegelijk bezig zijn en hoe ziet een goede werk-privé balans er eigenlijk uit? Als je weet hoe een gezonde werkdruk eruit ziet, kun je een stap maken in de goede richting zetten. Dan weet je waar je naar moet kijken, en is het veel gemakkelijker om stappen te zetten. Ik geef je daarom de 4 elementen van een gezonde werkdruk:

 1. Taakdruk onder de 100%
  Je taakdruk geeft aan hoeveel werk je hebt in relatie tot je beschikbare tijd. Bij 100% of minder past je werk in de tijd. Als je meer werk hebt dan tijd (wat voor de meesten het geval is) ontstaat er werkdruk. Je hebt dan vier opties: harder werken, efficiënter werken, langer werken of minder taken doen. De voor- en nadelen van deze opties lees je in een van mijn volgende artikelen. Voor nu kun je een kijken welke optie jouw voorkeur heeft en of dat is wat je werkelijk wilt.
 2. Veerkracht
  Veerkracht of flexibiliteit heb je nodig om in te kunnen gaan op onverwachte klussen die er op je afkomen. Een onverwachte offerte van een klant, een medewerker die uitvalt, cijfers die je gisteren op had moeten leveren, maar ook dat praatje bij de koffieautomaat. Dit nemen we meestal niet mee in onze planning, maar we moeten hier tijd aan besteden, het is er gewoon. Wist je dat dit gemiddeld 20-25% van onze tijd kost? Dat is een dag per week! Toch handig om hier rekening mee te houden in je planning en mee te nemen in het meten van je werkdruk.
 3. Versnippering
  Dat we kunnen multitasken is een illusie, ook voor vrouwen :-). Sterker nog, het kost ons zo’n 10 minuten om ergens helemaal geconcentreerd in te duiken. Dus als je ergens ‘even’ uitgetrokken wordt, of je doet van alles door en na elkaar, dan creëert dit een vluchtige manier van werken. Dit geeft chaos in je hoofd en het lijkt misschien of je heel hard werkt, maar het is verre van effectief. Probeer dus langere tijd achter elkaar aan een klus te werken. Rond iets echt af, voor je met het volgende begint.
 4. Werk-privébalans
  Overwerk is een veel gebezigd alternatief als de werkdruk te hoog is. Toch is een goede balans tussen inspanning en ontspanning essentieel voor een gezonde werkdruk. Waarom snappen wij dit meteen als het gaat om topsporters, maar putten wij ons eigen lichaam helemaal uit? Bepaal eens voor jezelf wat je een redelijke aantal uren vindt om over te werken en neem dat als uitgangspunt, in plaats van de hoeveelheid werk als uitgangspunt te nemen.

Kortom: door meer werk te proppen in minder tijd, neemt onze productiviteit, gezondheid én werkplezier af. Dus als je echte kwaliteit wilt leveren is een gezonde werkdruk de enige weg.

Bron en meer informatie: Callista Roelofs, De Waanbrekers.

Training
Meer weten over het voorkomen van werkdruk? Laat u in een dag bijpraten over de meest gebruikte signalen, oorzaken, interventies, technieken en oplossingsrichtingen op de training ‘Werkdruk de baas‘, donderdag 30 oktober in Doorn.

Reageer op dit artikel