artikel

Demotie: het laatste taboe binnen HR

HRM

Veel HR-professionals vinden het al lastig om over praten, laat staan hanteren: demotie. Toch komt het steeds vaker in beeld, ook als manier om langer te kunnen doorwerken.

Zo blijkt ook uit de Nationaal Onderzoeken naar duurzame inzetbaarheid. Minder presterende collega’s vragen om een stapje terug te doen bleek dit jaar voor driekwart van de deelnemers nog een stap te ver. Vaak wordt gewezen op de langlopende verplichtingen die werknemers zijn aangegaan op basis van een functie. En ook de gevolgen voor het pensioen worden vaak onderstreept. Maar tegenwoordig is niets uit te sluiten. Een deelnemer licht het als volgt toe: ‘De sfeer is zodanig dat we liever iemand vragen een stapje terug te doen dan hem “naar buiten werken”.’
Terecht is het steeds vaker onderwerp van discussie, stelt Richard Jongsma in zijn boek Demotie, het laatste taboe doorbrokenVanuit het oogpunt van langer doorwerken, duurzame inzetbaarheid en het principe van een beloning die in overeenstemming is met het afgeleverde werk lijkt demotie een logisch instrument.

Duurzame inzetbaarheid
Toch roept het onderwerp nog tal van vragen op. Is demotie een mogelijk antwoord op het langer inzetbaar houden van medewerkers? Kan het aanbieden van een andere lagere functie die beter bij de medewerker past ontslag voorkómen? In hoeverre bevordert demotie het binden en boeien van medewerkers in een krappe arbeidsmarkt wanneer zij de mogelijkheid hebben om te kiezen voor een functie die beter bij hun behoeften aansluit?
Het woord demotie roept bij veel mensen negatieve emoties op. Dit boek is echter geschreven vanuit de kansen en mogelijkheden die het kan bieden aan zowel individuele medewerkers als organisaties.

Handreiking
Demotie. Het laatste taboe doorbroken is bestemd als handreiking voor de HR-professional die meer theoretische achtergrond wil over demotie en wil leren van praktijkvoorbeelden van organisaties en professionals die hen voorgingen. Het is daarmee vooral een praktisch boek voor HR-professionals die proactief met het onderwerp demotie binnen hun eigen organisatie aan de slag willen.

Reageer op dit artikel