artikel

Je baas managen

HRM

Nieuwe chef, altijd lastig. Er zijn een paar dingen die je leven makkelijker maken.

Je hebt alweer een paar maanden een nieuwe baas, en de klik is nog steeds niet geweldig. Je chef komt afstandelijk over, jullie lijken elkaar nooit helemaal goed te begrijpen, en het voelt alsof je bijdrage niet wordt gewaardeerd. Wat kun je doen?

– Werk eraan
Het is geen optie – noch voor jou noch voor je baas noch voor je organisatie – om passief te blijven. Werk aan de relatie. Manage je baas.
Voldoe aan de verwachtingen
Maak het leven van je baas makkelijk. Bazen die hun mensen veel vrijheid geven en niet voor elk dingetje willen worden gestoord, moet je dus niet te veel storen. Bij bazen die micromanagers zijn, moet je juist veel tussentijds rapporteren.
– Voel hun pijn
Begrijp wat belangrijk voor je baas is en hoe daaraan kunt bijdragen.
Kweek een beetje goodwill
Wees genereus tegenover je nieuwe baas. Soms loont het om hem de credits te laten nemen – zolang je ervoor zorgt dat hij weet dat jij hem dat hebt gegund. Het versterkt je positie (ook bij toekomstige onderhandelingen over je salaris of promotie).
Wees constructief
Dump niet zomaar problemen op het bureau van je baas. Lever er een oplossing bij of minstens een paar opties.
Ga zorgvuldig om met de tijd van je baas
Dit zijn drukke mensen, dus voor hen is tijd besteden aan jou minder waardevol dan andersom.
Lach om hun grapjes
Zij zitten met dezelfde onzekerheden als iedereen, dus je kunt minstens even grinniken om hun kwinkslagen. Het maakt in elk geval dat ze het fijn vinden om je om hen heen te hebben.
Bron: Alexander Garrett in Management Today, oktober 2014

Reageer op dit artikel