artikel

Over robots die het werk menselijker maken…

HRM

De baanloze economie komt eraan.

Over robots die het werk menselijker maken…

Robotisering, onder andere aangekondigd door onze minister van Sociale Zaken, zorgt dat uw droomvakantie in drie muisklikken is betaald en dat de muziek waar u nu voor in de mood bent direct tot u komt via Spotify. Apps op uw mobile device bewijzen u aan de lopende band 24 uur per dag diensten, van wegwijs zijn in een kris-kras jaren negentig woonwijk tot loopbaanadvies on the fly om 3 uur ’s nachts. Winkels zijn vervangen door rijen bestelbusjes die aan huis afleveren wat u net heeft besteld. Wat is nog duurzaam in deze techno ‘maelström’?

Let op de zandloper
Het korte antwoord: uw hoofd en uw voeten. Creativiteit, sociale vaardigheden en technologische kennis blijven altijd nodig om producten en diensten verder te ontwikkelen. Dat kan je niet in een machine programmeren. En aan de ‘onderkant’ zullen er altijd billen gewassen moeten worden, plantsoenen geschoffeld en maaltijden geserveerd. Wat zit daar tussenin? Routinewerk dat gemakkelijk te programmeren en robotiseren is. We noemden net al wat voorbeelden. Hoe heerlijk, denkt u als consument en werkgever en hoe vreselijk als het uw huidige baan betreft.
Lees het hele artikel van Aukje Nauta, hoogleraar NSVP-leerstoel Employability in werkrelaties UvA (zie foto).

Reageer op dit artikel