artikel

Data-analist en zijn manager vertellen over autisme op de werkvloer

HRM

Veel volwassenen met autisme kunnen niet optimaal functioneren binnen organisaties omdat niet bekend is dat er sprake is van autisme en/of collega’s, managers, HR niet goed weten wat het vraagt om hierop in te spelen.

Het duurt gemiddeld acht jaar voordat een volwassene de diagnose autisme krijgt vanaf het moment dat hij/zij op zoek gaat naar een antwoord (voelt zich anders, loopt tegen problemen aan, maar weet niet waardoor dit komt). 
Kwaliteiten blijven onbenut en werknemers voelen zich niet begrepen en ongelukkig. Verlaagde productiviteit, ziekte en uitval zijn het gevolg. Veel kan al worden gewonnen met een open houding en uitgaan van verschillen in het algemeen. In een open klimaat waarin autisme bespreekbaar gemaakt kan worden, waarin werkgever en werknemer de dialoog aangaan om elkaar echt te leren kennen en om kennis op te doen van autisme, is een werknemer van autisme van maximale waarde. Bovendien, een dergelijk klimaat ondersteunt ook andere groepen werknemers die iets bespreekbaar zouden willen maken maar dat nu niet durven.

Voorbeelden van waar dit al gebeurt, laten de meerwaarde zien voor de organisatie en ook het persoonlijk geluk van de werknemer die optimaal kan functioneren. Zie dit filmportret van Cor Jongejeugd (data-analist bij ABN-Ambro) en zijn manager over autisme op de werkvloer.

Vanuit autisme bekeken
In het programma Vanuit autisme bekeken werken professionals met én zonder autisme samen om een beweging in gang te zetten anders naar autisme te kijken. Het programma kijkt vanuit het perspectief van mensen met autisme naar zorg en (levensloop)ondersteuning, werk, sport en school. Door bestaande initiatieven met elkaar te verbinden realiseren zij kleinschalige, betekenisvolle verbeteringen.

Meer informatie:
Uaanzet.nl: over hoe leidinggevenden en collega’s een bijdrage kunnen leveren.
– Rapport ‘Autismediagnostiek: eerder, sneller, beter’.

Reageer op dit artikel