artikel

Wat succesvolle startups doen

HRM

Tien dingen die je helpen om van je startup een succes te maken, volgens de Britse managementconsultant Katarina Skoberne.

1. Werk vanuit je passie. Vanuit wat je kent, begrijpt en geweldig vindt, vanuit je inzichten en je drive. Begin geen bedrijf omdat je zo graag ‘entrepreneur’ wilt zijn.
2. Ken je markt. Begin met wat iemand nodig heeft en wil hebben. Met een klein doelpubliek dat niet wordt bediend.
3. Zorg dat je een plan en een proces hebt. Hoe korte termijn en wendbaar je plan ook is, en hoe vaak je het ook aanpast, in een chaotische omgeving heb je het nodig om iets voor elkaar te krijgen. Zoals Abraham Lincoln zei: als je zeven uur hebt om een boom om te hakken, besteed dan zes uur aan het slijpen van je bijl. Eerst denken, plannen en modelleren, dan pas doen. Voorkom dat je een permanent gevoel van urgentie hebt.
4. Delegeer goed. De 24/7-aanpak is niet constructief en niet haalbaar. En hoe briljant je ook bent, je bent nooit briljant in alles. Niet micromanagen dus.
5. Compenseer een gebrek aan zelfvertrouwen niet met arrogant gedrag. Behandel je medewerkers, collega-ondernemers en klanten met respect.
6. Verwar bij het aannemen van mensen zelfvertrouwen niet met bekwaamheid. Startups hebben vaak een hoog personeelsverloop. Zorg voor mensen met genoeg ervaring in je team.
7. Selecteer medewerkers op hoe goed ze cultureel en zakelijk gezien bij het bedrijf passen. Dit is cruciaal voor startups. Je hebt mensen nodig die zelfstandig kunnen werken – buiten hun comfortzone en vaak ook buiten hun functiebeschrijving – en die de business begrijpen.
8. Ga voor mensen die willen ‘doen’, niet voor mensen die willen ‘zijn’. Oftewel: selecteer kandidaten die er blij van worden als ze resultaten boeken, die het niet doen voor de status of het geld.
9. Blijf bij jezelf. Juist in lastige situaties moet je integer blijven en laten zien waarvoor je staat.
10. Slaap voldoende. Dit is het beste advies dat je ooit zult krijgen. Slaaptekort sloopt je productiviteit, besluitvorming en motivatievermogen.
Bron: Management Today, 7-4-2015

Reageer op dit artikel