artikel

Ontwikkeling in organisaties

HRM

De ontwikkeling van mensen in relatie tot werk, opleiden, trainen, leren en presteren is een boeiend vak. Deze boeken geven je nieuwe inzichten en praktische tools.


 

 

Jam Cultures

Samenwerkingen stranden door verschillende organisatieculturen. Conflicten ontstaan doordat we elkaar niet begrijpen. Mensen worden uitgesloten vanwege hun kleur, geloofsovertuiging, leeftijd of seksuele geaardheid. Inclusie is een hot topic. In Jam Cultures lees je hoe je een inclusieve organisatiecultuur creëert door iedereen te laten meedoen, meepraten en meebeslissen.

Jitske Kramer

Lees verder of bestel >

Advieskunst

Werken vanuit een interne adviesrol biedt je unieke kansen om mensen in beweging te brengen en een bijdrage te leveren aan veranderingen in jouw organisatie.

Hoe kun je als interne adviseur doorgroeien naar een stevige positie in de organisatie, naar iemand die gezien, erkend en betrokken wordt vanwege zijn of haar expertise en toegevoegde waarde? Dat is de centrale vraag waarop dit boek antwoorden geeft.

Noëlle van der Hagen en Machiel Willemsen

Lees verder of bestel >

Het hoeft niet zo hectisch te zijn op het werk

In dit boek lees je hoe je een kalme organisatie inricht en hoe je jouw eigen werk, team of afdeling rustiger maakt. Jason Fried en David Heinemeier Hansson zijn de oprichters van Basecamp, een IT-bedrijf dat normaliter vanuit Silicon Valley alles op alles zou moeten zetten om marktaandeel te veroveren en sensationele groeicijfers wil realiseren. Maar zij hebben voor een kalme route gekozen die eveneens succesvol en winstgevend is, maar haar medewerkers, managers en oprichters niet tot workaholics en burn-outs reduceert. Kalm werken is een keuze. Dit boek laat zien hoe je zelf die keuze maakt.

Jason Fried en David Heinemeier Hansson

Lees verder of bestel >

Emotiekaarten

Emoties zijn overal en bijna ongemerkt sturen ze voortdurend ons gedrag – zeker ook in organisaties. Gezichtsexpressies maken dit zichtbaar. In onze onderlinge communicatie gebruiken wij er tot tienduizend en we tonen en herkennen ze grotendeels onbewust. De Emotiekaarten helpen emoties te herkennen en benutten. De 40 kaarten bevatten elk een direct herkenbare emotie en toelichting. De handleiding hierbij biedt een flink aantal uitgewerkte spellen voor individuen en groepen.

Michiel Hulsbergen

Lees verder of bestel >

Jaarcongres Psychologie van Leiderschap

Een team leiden, leiderschap tonen, een goede en inspirerende leider zijn.

Het klinkt simpeler dan het is. Leiderschap van nu evolueert van ik naar wij. Het gaat om de relatie. Door meer inzicht te krijgen in het gedrag van je individuele collega’s, het team als geheel en jezelf kun jij de kwaliteit van leiderschap vergroten.

René ten Bos, Anje-Marijcke van Boxtel, Pacelle van Goethem en Gabriël Anthonio geven je nieuwe inzichten in de psychologie van leiderschap én handvatten om morgen mee aan de slag te gaan.

Lees verder of bestel >

 

Reageer op dit artikel