artikel

Innovatie en ‘cloud’ hoog op actielijst manager

Innovatie

Ruim de helft (52 procent) van de Nederlandse managers richt zich in 2011 en 2012 op innovatie en groei. Nederland loopt hierin voor op de rest van de wereld, waar gemiddeld 29 procent zegt zich hiermee bezig te houden. Slechts 19 procent zegt dat kostenbesparing hoog op de actielijst staat. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Avanade, aanbieder van zakelijke technologiediensten.

Innovatie en ‘cloud’ hoog op actielijst manager

Uit het onderzoek blijkt verder dat 70 procent van Nederlandse bedrijven evenveel of meer IT-budget beschikbaar heeft ten opzichte van vorig jaar. Bijna de helft (48 procent) van het it-budget wordt de komende twaalf maanden ingezet voor cloud computing. Een groot deel van de managers vindt groei van data en datastromen de grootste uitdaging. Ook hebben veel organisaties moeite om de nieuwste technologieën bij te houden.

“Bedrijven vinden het vaak nog lastig om grote hoeveelheden data te stroomlijnen”, zegt Aram Smith, CTO bij Avanade Nederland. “De cloud kan hierbij helpen, maar we zien dat veel bedrijven toch nog huiverig zijn om data in de cloud op te slaan. Bijna driekwart van de managers is bang dat het niet veilig is. Microsoft ziet als grote cloud-aanbieder juist goed toe op de beveiliging van de cloud. Avanade staat volledig achter de standaard die Microsoft hanteert voor beveiliging en zorgt er door middel van consultancy voor dat de klanten beschikken over de meest geschikte databeheeroplossing.”

Voordeel van cloud-diensten
Slechts elf procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan dat ze geen voordeel zien in het gebruik van cloud-diensten. Hoewel 63 procent van de respondenten denkt dat cloud het IT-landschap vereenvoudigt, geeft een derde aan dat ze niet van plan zijn om applicaties naar de cloud te verplaatsen in het komende anderhalf jaar.

Applicaties die al veel in de cloud staan, zijn voornamelijk e-mail (37 procent), collaboration software (27 procent) en e-commerce (26 procent). Financiële en BI-software blijven nog ver achter. Ruim een kwart (26 procent) van de ondervraagde organisaties zet CRM als clouddienst in.

Terug uit de cloud
Bijna de helft van de managers zegt dat ze nooit zijn teruggegaan van de cloud naar een bestaande applicatie. Als ze toch zijn teruggegaan naar hun bestaande applicatie geeft 60 procent aan dat ze dit hebben gedaan omdat ze bang waren voor beveiligingsproblemen. Een kleiner deel zegt dat de integratie niet naar wens verliep. Wat opvalt is dat ruim de helft van de managers denkt dat private clouds veiliger zijn dan public clouds.

De meeste organisaties (78 procent) vinden dat verschillende mensen moeten worden betrokken bij het beslissingsproces voor cloud-diensten. Wel vindt 89 procent (hoogste aantal wereldwijd) dat het inzetten van cloud-diensten begeleid moet worden door de IT-afdeling.

Kijk voor meer informatie over het onderzoek op avanade.com

 

Reageer op dit artikel