artikel

Het mkb mengt zich in de zorg

Innovatie

Mkb-ondernemers zien kansen voor de zorg.

Het mkb mengt zich in de zorg

De zorg wordt duurder en de vraag naar zorg meer. In Nederland is in 2025 de meerderheid van de bevolking boven de 50 jaar. Ouderen hebben behoefte aan gezondheidszorg. Maar een personeelstekort in de zorg dreigt. Hoe kunnen we de kwaliteit van de zorg blijven garanderen?
Een aantal jaren geleden constateerde innovatiecentrum Syntens al dat er voor ondernemers kansen liggen in de zorg, met name op het gebied van efficiëntie en effectiviteit. Willo Eurlings, innovatiemanager van de sector Gezondheidszorg en Life Sciences, vertelt: ‘De afgelopen jaren zien we steeds meer ondernemende mensen in de zorg én ondernemende mensen buiten de zorg, die iets willen in de zorg. In 2008 bijvoorbeeld hebben we twee anesthesiologen en het bedrijf Unitron ondersteund met de ontwikkeling van de Acoustic Puncture Assist Devise (APAD), een hulpmiddel dat mogelijke risico’s bij een ruggenprik verlaagt. Inmiddels is dit product wereldwijd in de markt gezet.
Ook hebben we onze kennis en kunde van ondernemers, zoals het bedrijf Arion, gedeeld met de zorg. Zij ontwikkelden de ‘wassen-zonder-water’ doekjes. Deze doekjes zijn geïmpregneerd met een wasemulsie en maken water en zeep overbodig. Ook dit product is over de hele wereld een succes.’ Maar innovatieve producten leveren die een kostenbesparing op voor de zorg? ‘We hebben voor de provincie Limburg uitgerekend dat met het toepassen van vijf kostenbesparende innovaties op jaarbasis 50 miljoen euro uitgespaard kan worden’, aldus Eurlings.

Bron: Betty Rombouts, Zorgmarkt, april 2012

Boekentip: Business Model Generatie.

 

Reageer op dit artikel