artikel

Hoe ver is de holografische selfie?

Innovatie

In de VS kunnen nu al gechipte ongeoorloofd afwezige leerlingen terug worden gevonden.

Afgelopen weekeind hadden we ‘aan huis’ een opening van een keramiektentoonstelling. De exposerende keramiste had een presentatie gemaakt met behulp van Keynote. De App Keynote is, zoals u misschien weet, een soort Powerpoint, maar dan in ‘de Cloud’ en niet in ‘Mijn Documenten’. Ze was gewoon lijfelijk aanwezig, maar tegenwoordig is de techniek zo ontwikkeld dat met behulp van videoconferencing, webinars, holografische presentaties, op afstand presentaties kunnen worden gegeven.

Haar presentatie vond nog (nu al ouderwets) plaats met behulp van de aanwezige beamer. Het voordeel van een ipad boven een laptop in dit geval is het gewicht van de ipad. Nu stond op Nu.Tech dat Samsung opvouwbare tablets in de maak heeft. Nog makkelijker in (dames)tassen. De tablets worden opgevouwen tot en met smartphone formaat.
En de techniek schrijdt voort. We wachten allemaal op de komende smartwatches. Of heeft u er misschien al één… En Google Glass en andere virtuele layers krijgen straks een brede verspreiding. Apps en layers beloven een technologische wonderwereld.

Home Robotica (google maar eens op de zoekterm: the internet of things’ ofwel het ‘internet der dingen’) worden over een paar jaar geïntegreerd in nieuwe woningen. Alle apparaten zullen op afstand kunnen worden bediend. Er komen chips in kleding om temperaturen, hartslag, diefstal (!) te monitoren. Maar ook in mensen om dezelfde redenen en nog zo veel meer. Zoals een gechipt hondje terug te vinden is, kunnen nu al gechipte ongeoorloofd afwezige leerlingen in de Verenigde Staten terug worden gevonden.

Lessen gaan in toenemende mate virtueel worden gegeven. We gaan niet meer naar seminars, maar wonen webinars bij. Een selfie is nu nog tweedimensionaal, maar er hebben al 3-dimensionale holografische optredens plaats gevonden van wijlen rapstar Tupak Shakur en zelfs Michael Jackson.

Ik ben benieuwd of we over 10 jaar nog in fysieke vorm presentaties geven of volkomen digitaal, in de cloud en met behulp van ons holografische alterego.

Carolien Kok is docent Informatiekunde aan het Kennemer College Beverwijk en mediacoach. Ze publiceerde het boek ‘ Efficiënt werken met gratis webtools’Meer informatie over haar: ga naar haar site.

Reageer op dit artikel