artikel

Slimme bedrijven zijn bedrijven met gemeenschapszin

Innovatie

Chris Anderson vindt het omarmen van technologie de beste manier om met technologische trends om te gaan.

Chris Anderson was hoofdredacteur van technologie-tijdschrift Wired en schreef boeken over de digitale economie. In 2009 richtte hij 3D Robotics op dat nu is uitgegroeid tot Amerika’s grootste fabrikant van op afstand bestuurde onbemande vliegtuigjes. Hij probeert vragen te beantwoorden als hoe ga je met technologie om, en waar liggen de kansen? ‘Bedrijven die de gemeenschap centraal stellen, zullen altijd winnen’.

Anderson vindt het omarmen van technologie de beste manier om met technologische trends om te gaan. ICT-ontwikkelingen verlopen volgens een exponentiële groeicurve (Wet van Moore), dus elke achttien maanden verdubbelen de prestaties van computers. Bovendien komen er continu nieuwe start-ups bij en worden de toegangsbarrières tot markten steeds kleiner.

Alles met alles verbonden

Een van de belangrijkste trends is The Internet of Things. Voorwerpen en apparaten functioneren niet langer stand-alone, maar maken deel uit van digitale ecosystemen en communiceren met elkaar. Bij deze communicatie worden internationale standaarden gebruikt. Een strategische uitdaging voor bedrijven wordt de vraag of ze die standaarden zelf gaan ontwikkelen of die van anderen gebruiken.

‘Stop running the company the way you always have’

Anderson pleit ervoor dat bedrijven bij strategieformulering de behoeften van de gemeenschap (de lokale of de wijdere samenleving) centraal stellen. Dat is de gulden weg van het langetermijndenken, de weg met kansen en mogelijkheden, die door innovatie kunnen worden ontsloten. Hij zelf ziet zijn bedrijf 3D Robotics niet zo zeer als klassieke onderneming, maar meer als onderdeel van een meer omvattender gemeenschap en ook als gemeenschap (‘community’) van mensen die bijdragen leveren.

Dit gemeenschapsmodel is ook het businessmodel dat past bij open source ontwikkeling van software, die eindproducten levert die vrij tot beschikking komen voor het publieke domein.
Bron: bcgperspectives.com.

En lees twee nieuwe boeken op dit gebied:

Reageer op dit artikel