artikel

De technologietrends die u in 2015 niet mag negeren

Innovatie

Heeft u er wel eens bij stilgestaan dat algoritmes ook op hol kunnen slaan? Of dat met ‘block chains’ data kunnen worden beveiligd? In dit artikel zes belangrijke technologietrends die u in 2015 in de gaten moet houden.

De technologietrends die u in 2015 niet mag negeren

1. Deep learning
Deep learning is de vaardigheid van computers die uitgerust zijn met kunstmatige intelligentie (KI), om met neurale netwerken te leren. Eind 2014 onthulde Google een project waarin KI-computers situaties konden herkennen zonder menselijke tussenkomst. De verwachting is dat robots in staat zullen zijn objecten te herkennen dankzij software waarmee ze ‘leren’ uit grote hoeveelheden data.

2. SVPA’s
SVPA’s (smart virtual personal assistants) maken gebruik van natural language processing (NLP), waarbij de softwaretaal (geschreven teksten) analyseert en betekenisvol maakt. Het analyseren gebeurt met datamining van onze e-mails, kalenders, agenda’s enzovoort, en zelfs van gegevens over wat we de afgelopen minuten meemaakten. Deze input gebruikt de SVPA om te anticiperen op de eerste tien volgende seconden in onze denkwereld. Makkelijk bij het maken van afspraken.

3. Uber
Uber is de digitale dienstverlener die chauffeurs met een Uber-app koppelt aan passagiers. Wie een auto heeft, kan daarmee nu geld verdienen door personenvervoer aan te bieden. Betalen gebeurt via de mobiele telefoon. In 2015 zullen waarschijnlijk allerlei Uber-achtige internetondernemingen opgestart worden die diensten aanbieden variërend van boodschappenservice en kledingreiniging tot honden uitlaten en iPhone-reparatie.

4. Algoritmen
Een algoritme is in essentie een aantal regels of processen die moeten worden gevolgd om een probleem op te lossen. 2015 wordt het jaar waarin de ethiek bij het gebruik van algoritmen steeds vaker ter discussie wordt gesteld. De praktijk heeft al laten zien dat algoritmen de fout in kunnen gaan, bijvoorbeeld bij Amazon en dat programmeurs ermee kunnen rommelen.

5. Data privacy
In 2015 wordt de trend van toenemende schendingen van de privacy door manipulatie van digitale apparatuur voortgezet. Ook zal van bedrijven steeds meer worden verwacht dat ze met nog meer zorgvuldigheid met onze gegevens omgaan. Kunnen adverteerders nog vertrouwd worden?

6. Block chain technologie
De block chain is de database die bij bitcoins wordt gebruikt om cryptovaluta over te schrijven. Het is een technologie met in potentie enorme mogelijkheden om op heel veel gebieden te kunnen worden toegepast, bijvoorbeeld als authenticatiesysteem.

Bron: Havard Business Review.

Leestip
De kracht van platformen – Nieuwe strategieën voor innoveren in een digitaliserende wereld door Maurits Kreijveld e.a.

Reageer op dit artikel