artikel

Een robot kan prima tegen pesten

Innovatie

U hoort ons niet beweren dat robots altijd beter zijn dan mensen. Maar feit is wel dat een robot prima tegen pesten kan.

Een robot kan prima tegen pesten

Pesten is een groot probleem op de werkvloer. Het heeft een enorme impact op het slachtoffer, en zeker ook op zijn omgeving. En het kost veel geld.

Zuur
Robotproducent Boston Dynamics maakt hun nieuwe robot Atlas opzettelijk het leven zuur. Zo lijkt het tenminste op het filmpje (u vindt het onderaan dit bericht), een grote hit op internet. Wanneer de robot een pakketje wil oppakken, schuift een onderzoeker dat voor zijn voeten weg. Het lukt de robot ten slotte toch om het pakje op te tillen. Waarna dezelfde onderzoeker het uit zijn handen slaat. Op de koop toe krijgt de robot een paar flinke zetten in zijn rug en wordt hij zelfs op de grond geduwd. Je zou gewoon medelijden met hem krijgen!

Menselijk
En dat doen een heleboel mensen ook, blijkt uit de vele reacties op Twitter. Een robot die zoveel emoties bij de mens oproept; zijn we collectief gek aan het worden? Nee hoor. Robot Atlas is de meest menselijke robot ooit. Daardoor maakt hij bij veel mensen gevoelens los, variërend van medelijden tot angst en bewondering. Maar juist door die menselijke trekjes komt de pestende onderzoeker op de toeschouwer over als een sardonische sar.

Pesten
De pesterijen ogen beslist gemeen. Dat wordt nog versterkt doordat de robot wat onhandig overkomt in zijn bewegingen, met die licht ingezakte knietjes. Maar schijn bedriegt, want robot Atlas is allesbehalve onhandig. Zonder enige moeite vangt hij de klappen op die hij te incasseren krijgt. Hij heeft zich nog niet hersteld of hij pakt zijn taakje al meteen weer op. Schieten de tranen van verontwaardiging u in de ogen over zoveel onrecht? Bedenk dan dat pesten hier niet het doel is. Dit is de manier waarop Atlas leert om met onverwachte situaties om te gaan.

Gevaar
Sommige mensen kijken angstig naar de snelle ontwikkeling van robots. Ze vragen zich af of onze levens, of in ieder geval onze banen, niet in gevaar komen door deze doorontwikkelde machines. Robotwetenschapper David Abbink van Bosten Dynamics is niet bang voor robots. Hij ziet vooral de vele mogelijkheden. Als je het hem vraagt, is het met robots gewoon heel goed samenwerken.

Bron: newscientist.nl

Wilt u meer weten over de combi robot en mens? Kom naar het congres Robotisering en werk, de match tussen mens & machine op 16 juni 2016 in de Jaarbeurs te Utrecht.

Bekijk hier het filmpje over hoe robot Atlas omgaat met pesten.

Leestips: Management in Singularity door Erik Kolthof, Stephan van den Broek, Tjeu Blommaert en Metamorfose door Wim de Ridder.

Reageer op dit artikel