artikel

Leer van Musk: Denk groots, durf en zet door

Innovatie

Hij is de grote man achter de elektrische Tesla-auto’s, het ruimtevaartbedrijf SpaceX en de grootste batterijfabriek ter wereld: Elon Musk. In hun boek ‘Musk Mania’ schetsen Hans van der Loo en Patrick Davidson ‘de 5 waanzinnige succesprincipes’ van deze geniale, manisch-positieve gek.

Leer van Musk: Denk groots, durf en zet door

Wat was jullie uitgangspunt bij het schrijven van dit boek?
Hans van der Loo: ‘Leer van Musk. Denk groots, durf en zet door. In dit boek beschrijven we hoe Musk dat doet. Als kind was hij nogal een betweter die zijn klasgenoten voortdurend corrigeerde. Eenmaal volwassen, drukt Musk nu zijn stempel op een manische wijze op de wereld. Hij doet dat met een ongelooflijke passie en groot enthousiasme, maar ook in een waanzinnig tempo.’

Jullie beschrijven vijf principes die een ‘Wavemaker’ onderscheiden van de rest.
‘Ja. Een van die principes is: bied hoop in bange dagen. Een ander principe, dat daar op aansluit is dat Wavemakers “mikken op Mars”. Oftewel, je moet groots durven denken. Nou, daar komen we in ons werk vaak totaal niet aan toe. We krijgen allemaal dag in dag uit enorm veel informatie binnen. Onze aandacht versnippert, we kunnen ons steeds moeilijker concentreren op belangrijke taken. Daardoor staat ons leven vaak in het teken van triviale ‘’to do’s’’, voornemens en taken waarvan we ons verplicht voelen om ze zo snel mogelijk te realiseren. Voor bezinning hebben we geen tijd meer. Daardoor verliezen we uit het oog wat echt belangrijk is en wat we echt willen.’

 Kan je Musk vergelijken met Steve Jobs of Richard Branson?
‘Musk is veel completer. Hij is zowel nerd, visionair als ondernemer. Hij behoort tot een kleine groep van mensen, die volgens de Myers-Briggs Type Indicator een soort Meesterbrein zijn. Dat zijn zowel denkers, doeners als dromers. Door hun scherpe observatievermogen, creativiteit en formidabele logica ziet de buitenwereld deze Meesterbreinen vaak als dwingende persoonlijkheden. De gewone werkelijkheid nemen ze nooit voor lief.’

Wat zijn de mindere kanten van Musk?
‘Hij gedraagt zich tegenover zijn mensen soms als een houwdegen, een slavendrijver. Van ja-knikkers en strooplikkers moet hij niks hebben. Wij zijn hier in Europa gewend geraakt aan een dienend, of zelfs ‘’unbossed’’ leiderschap; Musk ziet er niets in om medewerkers alleen maar positief aan te moedigen. Complimenten zijn goed voor het ego, vindt hij, maar slecht voor de kwaliteit van je producten. Daarom vraagt Musk ook altijd aan medewerkers, als ze een product testen, wat ze er niet goed aan vinden, wat er mis mee is. Want negatieve feedback houd je scherp en alert.’

attachment-Hans-van-der-Loo.100-1Hans van der Loo is auteur van het boek Musk Mania en spreker op het Jaarcongres Verandermanagement.

Door: Paul Groothengel

 

 

JC Verandermanagement_210x210Jaarcongres Verandermanagement
Op donderdag 1 december is alweer de zesde editie van hét Jaarcongres Verandermanagement. Een dag vol met nieuwe inzichten, aansprekende verandertrajecten, trends en ontwikkelingen. Met medewerking van Jeroen Busscher, Ben Tiggelaar, Jitske Kramer, Hans van der Loo, Manon Ruijters, Rob Wijnberg en Eric de Blok. Kom ook naar het Jaarcongres Verandermanagement 2016 >>>

Reageer op dit artikel