artikel

Wie moet de robot vrezen?

Innovatie

Er zijn maar weinig functies die geheel geautomatiseerd kunnen worden – maar verbazend weinig kennen geen automatiseerbare deeltaken.

Wie moet de robot vrezen?

Het idee dat robots het werk van mensen zullen (kunnen) overnemen is al ruim een eeuw oud. Al in 1964 vroeg president Lyndon B. Johnson een nationale commissie om de impact van automatisering op de werkgelegenheid te onderzoeken – in ons land was de vakbond twintig jaar later ook bang dat zij door machines obsoleet zou worden. Johnson concludeerde dat we robots als onze bondgenoot moesten zien, en niet als de vijand. ‘If we understand it, if we plan for it, if we apply it well, automation will not be a job destroyer. Instead, it can remove dullness from the work of man and provide him with more than man has ever had before.’

James Manyika, directeur van het McKinsey Global Institute (MGI), Senior Partner, McKinsey & Company beschreef onlangs de huidige status van de robotisering in een blog op LinkedIn en ‘onderscheidde daarbij feiten van fictie’. Zijn instituut had net een nieuw rapport het licht doen zien, ‘Harnessing automation for a future that works’ (www.mckinsey.com ) dat de impact en potentiële gevolgen van automatisering beschrijft op basis van een onderzoek in 46 landen (goed voor 80% van de wereldeconomie). Daarbij hebben de consultants 800 beroepen geïnventariseerd, en onderscheiden daarbinnen 2000 verschillende werkgerelateerde activiteiten.

Robot kan veel beter

De conclusie: bijna de helft van onze dagelijkse taken (waarvoor we jaarlijks $ 16 biljoen aan salaris betaald krijgen) kan beter en effectiever door intelligente systemen worden verricht. Het gaat dan vooral om repetitief productiewerk, gegevensverzameling en gegevensverwerking (duplicatie).

Het is duidelijk dat meer functies de komende jaren zullen veranderen dan dat ze ‘overgenomen’ gaan worden. Dat geldt hoogstens voor 5% van de huidige banen. Maar zelfs CEO’s blijken een kwart van hun tijd te verdoen met taken die machines beter zouden kunnen overnemen, zo stelt McKinsey.

Klik voor groter

Bron: James Manyika, Workplace automation: Separating fiction from fact.

Reageer op dit artikel