artikel

Musk mini-masterclass: blijf alert en kritisch

Innovatie

Als waanzinnig goede waarnemer ziet Musk mogelijkheden die anderen niet zien. Dat doet hij door in en uit te zoomen, almaar kritische vragen te stellen en de antwoorden op die vragen wetenschappelijk te onderbouwen.

Musk mini-masterclass: blijf alert en kritisch
Pas de succesprincipes van Musk zelf toe

Hoe pas je dat zelf toe?

  • Wees minstens zo nieuwsgierig als Musk en probeer de werkelijkheid om je heen in een helikopterview te vatten. Wat is het  grotere  plaatje  dat  je  dan  ziet?  Zoom  vervolgens  in  met  een arendsoog. Welke details trekken je aandacht?
  • Stel ondertussen voortdurend kritische vragen: waarom gaan de  dingen  zoals  ze  gaan?  Waarom  gebeurt  het  niet  anders?  Wat zou er gebeuren als…?
  • Doe  als  Musk  en  probeer  het  onderwerp  dat  jij  het  belangrijkste vindt tot op het bot af te pellen. Ga terug naar de basis van onderbouwde feiten en hypotheses. Probeer van daaruit logisch terug te redeneren tot je de beste oplossing hebt gevonden.

Tip bij dit laatste:
Neem een leeg vel papier en maak twee kolommen. Schrijf in de linker kolom wat je zeker weet en schrijf in  de rechter kolom waar je vastloopt. Kijk goed waar en waarom dat laatste gebeurt en probeer tot de meest logische oplossing te komen.

Door: Patrick Davidson en Hans van der Loo, auteurs van Musk Mania

Cover Musk Mania

Cover Musk mania

Het boek: Musk Mania
Elon Musk, de man achter Tesla, PayPal en SpaceX, is de ultieme wavemaker: een leider die niet alleen meesurft op de golven van vernieuwing, maar ze het liefst zelf veroorzaakt. Aan de hand van vijf even waanzinnige als toepasbare succesprincipes ontrafelen Hans van der Loo en Patrick Davidson de magie van Musk en laten ze je zien hoe ook jij waanzinnige prestaties kunt realiseren. Het kleinste boekje over ’s werelds grootste presteerder!

Reageer op dit artikel