artikel

Carl Frey blijft erbij: robots vormen bedreiging voor zes van elke tien banen

Innovatie

Moeten we nu voor onze werkgelegenheid vrezen of niet? In weerwil van veel kritiek op zijn apocalyptische voorspellingen blijft professor Frey, Martin Citi Fellow aan de universiteit van Oxford, ervan overtuigd: veel banen zullen in de toekomst worden overgenomen door robots, zeker in de retail.

Carl Frey blijft erbij: robots vormen bedreiging voor zes van elke tien banen
Robots zorgen ook voor nieuwe banen

En de veelgehoorde tegenwerping dat technologische omwentelingen aanvankelijk altijd angstaanjagend lijken te zijn, maar uiteindelijk steeds weer voldoende nieuwe werkgelegenheid creëren, die wijst hij ferm af.

Er komen ook nieuwe banen door robots

In een nieuw Citi-rapport Technology at work V3.0 citeert Frey zijn critici en verwerpt hij hun belangrijkste tegenargumenten. Hij schrijft: ‘Keynes zag het niet verkeerd, toen hij destijds stelde dat de toen moderne technologie veel banen zou doen verdwijnen – daarin had hij helemaal gelijk. Hij onderschatte alleen het aantal nieuwe banen dat daar tegenover zou gaan staan. Maar het is onzin om te beweren dat die substitutie nu vast en zeker wederom op dezelfde schaal zal plaatsvinden. Wat we wél met zekerheid kunnen vaststellen is dat de veranderingen die nu gaande zijn hoe dan ook een groot deel van de huidige functies zullen raken en hen niet zelden obsoleet zullen maken.’

Automatiseerbaarheid van sectoren

Het moge bijvoorbeeld zo zijn, constateert het rapport verder, dat nog steeds 92% van de retailomzetten in fysieke winkels wordt gerealiseerd – e-commerce groeit ook in die sector al jaren met 20% per jaar minimaal. De kosten van (verdere) automatisering blijven dalen, terwijl de loonkosten blijven toenemen. Ten minste 80% van de banen in transport, opslag en logistiek is ‘automatiseerbaar’, net als 63% van die in de directe verkoop. Het aantal robots, werkzaam in de magazijnen en postkamers van bedrijven als Amazon, groeide tussen 2013 en nu van 461 tot ruim 3200.

Bron: Management Executive

Boekentips:

 

Reageer op dit artikel