artikel

Innovatie Monitor: hoe innovatief zijn Nederlandse bedrijven?

Innovatie

Hoe innovatief zijn Nederlandse bedrijven? En hoe gaan zij om met actuele thema’s zoals de Brexit en de energietransitie? Om deze vragen te beantwoorden voert het Amsterdam Centre for Business Innovation de Nederlandse Innovatie Monitor uit. Dit onderzoek geldt als één van de meest grootschalige jaarlijkse onderzoeken naar het innovatievermogen van Nederlandse bedrijven.

Innovatie Monitor: hoe innovatief zijn Nederlandse bedrijven?

Alle deelnemers maken kans op de Nederlandse Innovatie Prijs 2019. Deze prijs voor het meest innovatieve bedrijf van Nederland wordt uitgereikt in het AVROTROS programma De Wereld van Morgen. Dit televisieprogramma wordt uitgezonden op 26 juni 2019 op NPO1. Tevens ontvangen alle deelnemers een op maat geschreven managementrapportage die inzicht geeft in het innoverend vermogen van de eigen organisatie ten opzichte van het sectorgemiddelde.

In De Nederlandse Innovatie Monitor komt een breed scala aan innovatie-vormen aan bod. De vragen komen tot stand op basis van de laatste inzichten uit de wetenschappelijke managementliteratuur. Ook worden er verschillende controles uitgevoerd op de representativiteit van het onderzoek. Zo biedt de monitor al jaren een unieke blik op het Nederlandse innovatielandschap.

Uit de Monitor van 2018 bleek bijvoorbeeld dat Nederlandse bedrijven gedurende de periode 2015-2018 beduidend meer (+17%) innovatieve oplossingen hebben gerealiseerd welke de werking van bestaande technologieën en markten verstoren (zogeheten disruptieve innovaties). Maar ook dat Nederlandse bedrijven na een jarenlange dalende trend weer meer zijn gaan investeren in R&D. Ook gaf vorig jaar 97 procent van de managers aan dat sociale innovatie minstens zo belangrijk is voor innovatiesucces als technologische innovatie.

Onder de deelnemers aan de Innovatie Monitor wordt het boek Innovatie Jij.nu verloot.

Het onderzoek staat onder leiding van Prof. dr. Henk Volberda. Hij is wetenschappelijk directeur van het Amsterdam Centre for Business Innovation. Daarnaast is hij als professor Strategisch Management en Innovatie verbonden aan de Amsterdam Business School van de Universiteit van Amsterdam.

Reageer op dit artikel