artikel

De Nieuwe Creatieven

Kwaliteitsmanagement

Hoe blijf je als ondernemer bij in een snel ontwikkelende wereld en welke skills en talenten heb je nodig om ook zelf te blijven innoveren?

De creatieve industrie is een van de ‘topsectoren’ die Den Haag ziet als motor achter innovatie en ondernemerschap. Er werken ruim 180.000 mensen in de branche, die samen een omzet genereren van ruim 7 miljard euro. De culturele en creatieve sector is volwassen geworden.
Onder andere door de economische verschuivingen hebben kleine ondernemers de afgelopen jaren kansen gekregen grote spelers te passeren en impact te creëren. De overvloed aan startups is daar een voorbeeld van. Ook wereldwijd heeft Nederland een goede reputatie opgebouwd.

Maar het zijn niet alleen de creatieve startups die de creatieve belangstelling hebben, kijk naar een wereldspeler als Heineken. Heineken is op creativiteit gebouwd, stelde de wereldwijde marketingbaas van de biermaker, Soren Hagh. Heineken heeft een sterke creatieve reputatie, ooit neergezet door Freddy Heineken. Freddy was een zeer creatief mens en bemoeide zich altijd met het creatieve product, of dat nou de communicatiecampagnes waren of de labels op de flesjes en de flesjes zelf. Beroemd is de lachende e in het merkbeeld. Freddy bedacht het en vijftig jaar later imiteert Google de e van Heineken.

Freddy Heineken en nu ook Soren Hagh geloven heilig dat creatieve marketing de resultaten verbetert. Deze filosofie krijgt een nog verdere verankering in het hele concern door een systeem in te voeren om medewerkers te laten snappen wat nou eigenlijk creatieve, onderscheidende reclame is en hoe dat er uit moet zien.
De medewerkers krijgen trainingen om te laten zien en voelen waarom een 30-secondencommercial wel of niet aan de creatieve Heineken-eisen voldoet.
Dat moet een gezamenlijke standaard voor creativiteit neerzetten voor het biermerk.

‘Creativiteit is een moeilijk te beredeneren iets, moeilijk om een gezamenlijke noemer te ontwikkelen bij je mensen. Iedereen denkt anders over wat creatief is of niet. Onze standaards zijn al aanwezig door de zeer creatieve onderscheidende commercials die het concern op de mat legde en waar grote internationale creatieve prijzen mee werden gewonnen zoals de Cannes Lions. Maar het belangrijkste is dat de consument binnen 3 seconden voelt dat hij naar iets bijzonders kijkt en blijft kijken in plaats van meteen weg te zappen’. Daar gaat het om, zegt Soren Hagh. Heineken moet bijzonder zijn, creatief zijn. Een marketingdimensie die veel bedrijven en managers vergeten. En of je nou een startup bent of een groot bedrijf, creativiteit is niet aan omvang gebonden, de regels van het spel zijn hetzelfde.

Joop de Boers, auteur van het pas verschenen boek ‘8 seconden per dag werken’. Het boek dat je creatiever maakt, www.8secondenperdagwerken.nl

 

Reageer op dit artikel