artikel

Klimaat, onzekerheid en risico

Kwaliteitsmanagement

Een recent artikel in NRC over klimaatverandering, met de dreigende titel Apocalyps in slowmotion, sluit af met een opmerkelijke conclusie: ‘Onzekerheid nodigt uit tot afwachten, risico juist tot actie.’

Klimaat, onzekerheid en risico

Dit duidt op discutabel onderscheid tussen risico en onzekerheid, een echo van de Amerikaanse econoom Frank Knight. In zijn boek Risk, Uncertainty and Profit (uit 1921) stelt hij dat risico meetbaar, objectief en daarmee verzekerbaar is. Dit in tegenstelling tot onzekerheid, die geen van deze kenmerken heeft.

Het effect van onzekerheid op doelen
Bijna honderd jaar later wint een veel pragmatischer benadering terrein. De International Organization for Standardization ISO, waarin 162 landen samenwerken, brengt onzekerheid en risico samen in één verbluffend eenvoudige definitie: risico is het effect van onzekerheid op doelen. Vertaald naar klimaatverandering: klimaatrisico’s zijn effecten van klimaatonzekerheden op beleidsdoelen, zoals voor ons in Nederland het houden van droge voeten.
Lees de hele blog van Martin van Staveren.

Reageer op dit artikel