artikel

Verdraaid Risicomanagement

Kwaliteitsmanagement

Wat een prachtprestatie! Ruim drie jaar na het verschijnen staat Verdraaide organisaties: Terug naar de bedoeling onveranderd hoog in de managementboek Top 10. Meer dan 35.000 exemplaren zijn verkocht van dit baanbrekende boek van Wouter Hart en zijn inspirator Marius Buiting. In december 2015 zat het gelijknamige event met 500 deelnemers helemaal vol, terwijl zich nog veel meer mensen hadden aangemeld.

Wat geeft dit aan? Dit geeft aan dat er bij zeer velen, professionals én managers in allerlei sectoren en organisaties, een sterke behoefte leeft om qua werkzaamheden terug naar de bedoeling te gaan. Ofwel, om van de systeemwereld weer in de leefwereld te stappen.

Noodzakelijk voor conventioneel risicomanagement

Hoe nodig is dit ook niet voor conventioneel risicomanagement? Die wat vastgeroeste aanpak, met lange en nauwelijks leesbare spreadsheets, boordevol met ‘wat allemaal mis kan gaan’. Waarbij iedereen tijdens een wat duffe sessie, al dan niet met de bekende ‘geeltjes’, kansen en gevolgen van risico’s moet inschatten. Die worden dan door iemand, vaak de risicomanager, in het risicodossier gezet, inclusief de (on)vrijwillige risico-eigenaars. Dat dossier verdwijnt in een la. Op de wakkere vraag of er niet iets mee gedáán moet worden, volgt het veelzeggende: ‘Daar hebben we nu geen tijd voor’.

Reageer op dit artikel