artikel

Kies voor de juiste leiderschapsstijl

Leiderschap

Gemotiveerde medewerkers hebben is niet meer genoeg, bevlogenheid bij het personeel is pas echt gunstig voor de bedrijfsprestaties! Daar kunnen leidinggevenden veel aan bijdragen.

Kies voor de juiste leiderschapsstijl

Wat is bevlogenheid? Een staat waarin je je energiek en enthousiast voelt, en waarin het werk of de taak waar je mee bezig bent je in vervoering brengt. En dat zorgt er weer voor dat je positiever wordt beoordeeld door je collega’s, dat je je minder vaak ziek meldt, meer extra taken op je neemt, minder snel opgebrand raakt, én productiever bent. Kortom: de droom van elke werkgever.

Uit onderzoek blijkt dat plezier in het werk één van de belangrijkste aanjagers van bevlogenheid is. En ook dat leidinggevenden daar weer een cruciale rol in spelen: zij kunnen de sociale steun leveren die werknemers nodig hebben om plezier in hun werk te krijgen c.q. te houden.

Stimuleren

Welke leiderschapsstijl het meest geschikt om de bevlogenheid van werknemers te bevorderen is de afgelopen jaren regelmatig onderzocht. Het laatste woord is er nog lang niet over gesproken maar uit recent onderzoek (2009) blijkt dat strength based leadership hoog scoort. Deze stijl van leidinggeven is gericht op het opsporen en stimuleren van de sterke punten van medewerkers, en er vervolgens voor te zorgen dat de juiste mensen op de juiste plek terechtkomen. Dat blijkt de kans op bevlogenheid bij het personeel flink te verhogen.

HR-managers kunnen trouwens ook een belangrijke rol spelen door bij de selectie en training van leidinggevenden te letten op de volgende elementen van leiderschapsgedrag:

  • Zorg hebben voor het welzijn van medewerkers.
  • Creëren van een vriendelijke en psychologisch ondersteunende werksfeer.
  • Raadplegen van medewerkers. Met hun mening en suggesties rekening houden bij het beslissen.
  • Zich erop richten om sterke punten van medewerkers op te sporen.
  • De behoeften van medewerkers begrijpen.

(Bron: Hans Stapel en Rob Pijpers in Gids voor Personeelsmanagement)

Boekentips:

Reageer op dit artikel