artikel

Waarmee gaan getalenteerde managers de mist in?

Leiderschap

In de hele wereld worstelen ambitieuze werknemers met hetzelfde probleem: hoe ontwikkelen ze zich van een getalenteerd manager tot een daadwerkelijk succesvol leider? Lang niet alle getalenteerde managers lukt het om hun potentieel waar te maken. Velen saboteren ongewild hun carrière.

Waarmee gaan getalenteerde managers de mist in?

Uit mondiaal onderzoek van Anne Morris (Concire Leadership Institute), Robin J. Ely en Frances X. Frei (beiden Harvard Business School) onder een groot aantal managers komt steeds hetzelfde beeld naar voren: veel managers weerhouden zichzelf er door onhandig gedrag van om uit te groeien tot buitengewone leiders. Ze halen niet het beste uit zichzelf en missen daarmee de kans om een droomcarrière op te bouwen.

Waarmee gaan zij de mist in? Hun belangrijkste fouten:

 • Ze leggen te veel nadruk op persoonlijke doelen
  Een exceptioneel goede leider is iemand die primair anderen beter maakt. Leiders hebben uiteraard ook persoonlijke doelen – zoals status, welvaart en een goed pensioen opbouwen. En dat is natuurlijk oké. Maar wie zich te veel op zichzelf richt, lukt het minder goed om anderen – en daarmee zichzelf – succesvol te maken.
 • Ze zijn te veel bezig met bescherming van hun publieke imago
  Dit vreet tijd en energie, waardoor managers niet volledig kunnen gaan voor het managementwerk waar het uiteindelijk allemaal om draait. Je impact verzwakt erdoor. Te veel focus op je imago gaat bovendien ten koste van je flexibiliteit en ontwikkeling. Ergo: stel impact boven imago.
 • Ze maken concurrenten tot vijanden
  Als je mensen die bedreigend voor je ontwikkeling, invloed of carrière lijken te zijn tegen je in het harnas jaagt, verzwakt dat je positie en je vermogen om invloed uit te oefenen. En daarmee je effectiviteit als leider. Maak concurrenten als dat kan liever tot bondgenoten: dat maakt je een betere manager.
 • Ze willen het in hun eentje doen
  Vergeet nooit: leiders kunnen niet succesvol zijn zonder een sterk team dat hen steunt. Teamleden kunnen collega's en mentors zijn, maar ook familieleden, vrienden, echtgenoten en partners.
 • Ze wachten op toestemming
  Helaas: geduld overwint niet alles. Een organisatie beloont normaliter niet degenen die bescheiden afwachten tot ze ‘ontdekt' worden maar degenen die eigenhandig dingen oppakken, touwtjes in handen nemen en zo boven komen drijven. Wacht dus niet af tot je chef je vraagt om iets aan te pakken. Ga gewoon aan de slag, maak daarbij maximaal gebruik van je informele invloed en zorg voor een goed resultaat waar iedereen blij mee is.

(Bron: Anne Moriss, Robin J. Ely & Frances X. Frei in Harvard Business Review)

Reageer op dit artikel