artikel

Zelfsturende teams kunnen niet zonder hiërarchie

Leiderschap

Ook zelfsturende teams hebben wel degelijk een leider of een hiërarchische structuur nodig om goed te kunnen functioneren. Pierre van Aroelsvoort, adviseur bij kennisgroep T-Groep te Vlijmen, zegt dat zelfsturing een relatief begrip is. Hiërarchie blijft nodig om de strategie te verbinden met de operatie. Daarnaast is leiderschap nodig om kaders vast te stellen en te bewaken en om medewerkers te inspireren en corrigeren.

Wel moeten zelfsturende teams voldoende ruimte krijgen om hun werk uit te voren zonder telkens een beroep te hoeven doen op hun leiding. Pas dan kunnen de medewerkers in het team hun vakmanschap, creativiteit en probleemoplossend vermogen optimaal benutten. Een ander misverstand over zelfsturende teams is dat de groepsverantwoordelijkheid ten koste gaat van de individuele verantwoordelijkheid.

Overschat de teams niet

De leden van het team moeten inzien dat samenwerking en bundeling van de verschillende talenten noodzakelijk is om het doel te bereiken. In een voetbalteam heeft elke speler en linie ook zijn unieke taken. Aan de andere kant moet de kracht van zelfsturende teams niet worden overschat. Ze zijn geen wondermiddel tegen organisatieproblemen.

(Bron: Gids voor Personeelsmanagement )

Reageer op dit artikel