artikel

De vrouw scoort aan alle kanten beter

Leiderschap

Vrouwen zijn betere managers dan mannen. Ze scoren niet alleen hoger op de zachte, medemenselijke kant van het vak, maar ook op de harde en meer transactionele aspecten. Dat blijkt uit een onderzoek beschreven in het nieuwe boek De mix van maat- en mantelpakken .En toch… soms kun je beter kiezen voor een man. Voor haar organisatieadviesbureau […]

De vrouw scoort aan alle kanten beter

Vrouwen zijn betere managers dan mannen. Ze scoren niet alleen hoger op de zachte, medemenselijke kant van het vak, maar ook op de harde en meer transactionele aspecten. Dat blijkt uit een onderzoek beschreven in het nieuwe boek De mix van maat- en mantelpakken .En toch… soms kun je beter kiezen voor een man. Voor haar organisatieadviesbureau Higher & Company is Inca van Uuden op zoek naar nieuwe collega's. En bij gelijke geschiktheid zou ze kiezen voor een man. Dat lijkt vreemd. Om meerdere redenen:

Ten eerste ergert juist Van Uuden zich aan de vooroordelen tegen vrouwen. 'Ik maak het regelmatig mee dat er een directeur wordt gezocht en dat er zowel een man als een vrouw solliciteren. Dan roept iedereen al snel dat ze voor de man moeten gaan, want de vrouw heeft drie kinderen. Maar…, zeg ik dan, de man heeft er vier. Waarop iedereen aanvoert dat het de vrouw is die thuis blijft als ze ziek zijn. Die stereotypen zitten er diep in.'

En dat is niet de enige reden waarom Van Uudens keuze verrassend is. Zij is namelijk ook de auteur van het boek De mix van maat- en mantelpakken, en daarin heeft zij de verschillen en overeenkomsten onderzocht tussen mannelijke en vrouwelijke leidinggevenden. Ze bestudeerde 462 vragenlijsten, ingevuld door leidinggevenden en niet-leidinggevenden. Daarnaast namen zij nog eens veertien interviews af, met tien man/vrouw-leiderschapsduo's, twee bestuurders en twee HR-directeuren.

Beter
Wat bleek? Vrouwen scoren op diverse belangrijke punten aanzienlijk beter dan hun mannelijke collega's. Vooral waar het gaat om mensen te motiveren, stimuleren, consulteren en ondersteunen. Daarnaast zijn ze ook nog eens betere mentors en fungeren zij, meer dan mannen, als rolmodel voor excellent gedrag.

En het wordt nog mooier – voor de vrouwen. Want volgens hun medewerkers scoren ze niet alleen hoger op transformationeel, maar ook op transactioneel leiderschap. Met andere woorden, ze zijn niet alleen beter in de bovengenoemde zachte zaken, maar ook in de harde kant, in dingen voor elkaar krijgen. 'Het was opvallend dat de mannelijke en vrouwelijke managers zelf geen verschil zagen', zegt Van Uuden. 'Maar de medewerkers dachten daar anders over. En ik ben geneigd om hen te geloven. Ik zie hun visie namelijk terug in de interviews en ook in mijn eigen praktijk.'

Pap
Waarom is ze dan voor haar eigen organisatie op zoek naar een man? 'Allereerst', zegt ze, 'moet je goed begrijpen dat de bovengenoemde resultaten met name gelden voor de oudere generatie. Dat is ook logisch: de vrouwen die toen de top haalden, hebben er ook gigantisch hard voor moeten werken. Dat zijn de besten van de besten, de krenten in de pap. Terwijl de mannen… daar zitten zeker krenten tussen, maar ook veel pap.'

Maar de voornaamste reden om te kiezen voor een man ligt besloten in de titel van haar boek: De mix van maat en mantelpakken. Want juist die mix is voor haar heel belangrijk. 'Ik denk dat mannen en vrouwen elkaar uitstekend aanvullen – en in bijna alle functies is dat ook nodig. Stel dat je een financieel directeur aanneemt, dan zal die toch moeten samenwerken met de HR-directeur en met de CEO. Dat werkt het beste met een mix van mannen én vrouwen. Nu, het probleem bij onze organisatie is dat die mix niet zo sterk meer aanwezig is: ruim 70 procent is vrouw. Daarom zal ik bij de sollicitatieprocedure in eerste instantie kiezen voor een man. Tenzij die pap is, natuurlijk.'
*
Lees meer over het boek in de shop
*
Dit artikel is overgenomen van gidsonline.nl

Reageer op dit artikel