artikel

Managers in Zuid-Europa: Dwingend en autoritair

Leiderschap

Landen in Zuid-Europa zijn minder aantrekkelijk om te werken dan landen in West- en Noord-Europa, waar over het algemeen een positiever werkklimaat heerst. Daarnaast is ook de democratische leiderschapsstijl voornamelijk in Noord-Europese bedrijven zichtbaar, de mediterrane managers hebben vaker een dwingende stijl. Dit blijkt uit onderzoek van het wereldwijde organisatieadviesbureau Hay Group: Bijna 72.000 werknemers beoordeelden 14.416 managers bij 375 grote Europese bedrijven.

Managers in Zuid-Europa: Dwingend en autoritair
Directief leiderschap: hoge taakgerichtheid

Een van de uitkomsten van het onderzoek: meer dan tweederde deel (68 procent) van de Italiaanse managers zorgt voor een demotiverend of op zijn best neutraal werkklimaat voor hun medewerkers. Dit is het slechtste cijfer van Europa, maar de Italiaanse managers worden op de voet gevolgd door hun Franse en Spaanse collega’s: 64% van hen slaagt er ook niet in voor een positief werkklimaat te zorgen.

In het noorden zijn de temperaturen buiten gemiddeld een stuk lager. Echter is de bedrijfsomgeving aanzienlijk warmer. Rusland en Oekraïne staan bovenaan: meer dan de helft van de managers (55 procent) daar genereert een werkklimaat waar hun medewerkers energie van krijgen en goed in presteren. Direct daarna komen Scandinavische leidinggevenden (52 procent) en managers in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk (elk 49 procent).

Autoritaire leiderschapsstijl

Bij een groot deel van de bedrijven in het mediterrane gebied heerst een autoritaire, dwingende leiderschapsstijl, zo laat het onderzoek zien. Daarbij wordt van medewerkers verwacht dat ze onmiddellijk en zonder discussie doen wat hen wordt opgedragen. Vijfenzeventig procent van de managers in het noordoost-mediterrane gebied (Turkije, Griekenland en Israël) blijkt een dwingende leiderschapsstijl te hanteren, net als de meerderheid van de Italiaanse (72 procent), Portugese (69 procent) en Spaanse (68 procent) managers. Ook een aanzienlijk deel (61 procent) van de Franse leidinggevenden benadert het leidinggeven op een dwingende manier.

Noord-Europese medewerkers daarentegen worden door hun managers juist aangemoedigd onderling de discussie aan te gaan, naar consensus te streven en zelf nieuwe ideeën voort te brengen. Hierin lopen de Benelux-landen voorop, waar bijna tweederde (61 procent) van de managers een democratische leiderschapsstijl hanteert.

Eenzelfde benadering wordt ook gevolgd door meer dan de helft (55 procent) van de Scandinavische managers en de helft (50 procent) van de Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse leidinggevenden.

Ook op de Britse eilanden lijkt het werkklimaat aanzienlijk minder turbulent dan het weer buitenshuis. Hier hanteert richt ruim de helft (53 procent) van de managers zich op een relatiegerichte leiderschapsstijl, die zorgt voor harmonie en onderlinge verbondenheid.

Kijk HIER voor het onderzoek

Reageer op dit artikel