artikel

Managers tevreden over balans tussen werk en privé

Leiderschap

Nederlandse managers zijn over het algemeen tevreden met de privéleven- en werkbalans. 88 procent zegt dat de verhouding tussen werk en privé gebalanceerd is of goed. Als Nederlanders tussen twee banen moeten kiezen, dan is de doorslaggevende factor ook de balans werk-leven. Ook valt op dat het aantal vakantiedagen bij zo’n keuze belangrijker is voor Nederlanders dan voor andere Europeanen. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een periodiek internationaal onderzoek van Robert Half onder meer dan 2500 managers in elf landen.

Managers tevreden over balans tussen werk en privé

Nederlanders zijn dus het meest tevreden in Europa over de verhouding tussen werk en privé. Alleen de Fransen bevinden zich op het zelfde tevredenheidniveau. In de Duitstalige landen ligt dit percentage beduidend lager – tussen de 21 procent en 27 procent zegt dat de balans niet goed is.

Nederlandse managers die een nieuwe baan zoeken baseren hun keuze ook vooral op de verhouding werk-privé. Voor maar liefst 42 procent is dat het belangrijkst. Voor 17 procent is de relatie met de nieuwe manager of het nieuwe team de drijvende factor. Carrièreontwikkeling en meer verantwoordelijkheden worden door 16% van de ondervraagden gezien als doorslaggevend. Dit is beduidend onder het Europese gemiddelde van 24 procent.

Buitenland
De kans om in het buitenland te werken (8 procent) en meer vakantiedagen (7 procent) zijn voor bepaalde groepen werknemers de beslissende factoren. Hekkensluiters zijn de reputatie van een bedrijf of een merk (6 procent) en de mogelijkheid een opleiding te volgen (5 procent).

Barbara Kollée van Robert Half Nederland: "Deze resultaten bevestigen wat wij ook zien in onze dagelijkse gesprekken met werkzoekenden. Voor de meeste mensen die wij spreken is de verhouding werk/privéleven zeer belangrijk en zelfs doorslaggevend bij de beslissing om ergens aan de slag te gaan. En dit is niet alleen voorbehouden aan mensen met kinderen, zoals wellicht direct gedacht wordt." Kollée weet uit eerdere onderzoeken van Robert Half onder werknemers van verschillende generaties dat het bijvoorbeeld voor Generatie Y (de young professionals op de arbeidsmarkt) zeker meegenomen wordt in de overweging voor een nieuwe baan. Men wil heel graag tijd overhouden voor andere  tijdsbestedingen in het privéleven. "Hoewel de term ‘Work/Life balance’ bedacht is door Generatie X (de bijna veertigers) heeft de volgende generatie dit toch ook overgenomen.”   

Discussie
Nederlanders zijn ook niet bang om een discussie aan te gaan met hun manager als er issues zijn rondom de balans werk-leven. Maar liefst 83 procent zegt dat ze zonder problemen hierover een gesprek beginnen. Verrassend genoeg zegt een nog hoger percentage Belgen (87 procent) en Luxemburgers (89 procent) dat ze zich comfortabel genoeg voelen om hun manager erop aan te spreken.

In Duitsland vindt maar liefst 31 procent van de ondervraagden het echter een heikel onderwerp. De kleine groep Nederlandse managers die het onderwerp liever laat rusten (17 procent) geeft aan dat dit veroorzaakt wordt doordat er geen oog voor is bij zijn werkgever (44 procent). Een slechte relatie met de manager wordt door 23 procent genoemd.

Stress
De toegenomen werkdruk staat bij alle Europeanen met stip op één als gevraagd wordt naar de grootste stressveroorzakers. De helft van de ondervraagden noemt dit als een van de top drie factoren. In Nederland ligt dit percentage nog hoger: 57 procent wijst op de toegenomen werkdruk. Op nummer twee staat met 35 procent het feit dat de afdeling onvoldoende staf heeft. Dit wordt op de voet gevolgd (34 procent) door onaardige collega’s of kwaadaardige kantoorroddels.

In Nederland zegt ook een relatief hoog percentage, 29 procent, dat ze ongelukkig zijn met de management vaardigheden van hun baas en 25 procent zegt dat hun manager onredelijke druk op hen uitoefent. Slechts 11 procent van de Europeanen en Nederlanders ervaart geen stress op kantoor.
*
De Workplace Survey Q1 2011 werd voor Robert Half International begin van dit jaar door onafhankelijk onderzoeksbureau Heliview Research uitgevoerd onder meer dan 2.500 Finance, Human Resources en Executive Managers in elf landen: België, Brazilië, Dubai, Duitsland, Frankrijk,Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrikj, Tsjechië en Zwitserland. 

Reageer op dit artikel