artikel

Van iedere 25 bazen is er eentje psychopaat

Leiderschap

De kans dat u een psychopaat treft is onder bazen in het bedrijfsleven vier keer groter dan onder de gemiddelde bevolking. Dit blijkt uit onderzoek van psycholoog Paul Babiak. Volgens het onderzoek zou één op de vijfentwintig leiders eigenschappen van psychopaten hebben, maar weten ze dit te verbergen door hun hoge status, charme en manipulatie.

Deze bevindingen komen voort uit een onderzoek naar de manier waarop veel psychopaten grote organisaties infiltreerden. Het onderzoek werd geleid door de New Yorkse psycholoog Paul Babiak.

Babiak ontwikkelde een vragenlijst in samenwerking met professor Bob Hare van de University of British Columbia, expert op het vlak van psychopaten. Hieruit bleek dat bijna vier procent van de industriële leiders in het profiel van de psychopaat past (in vergelijking tot één procent van de gemiddelde populatie).

De psychologen zeggen dat de hedendaagse bedrijfscultuur slecht gedrag van bazen cultiveert  door het belonen van hun hardvochtigheid en negeren van gevoelens van anderen.

Volgens Babiak hebben personen die als psychopaat worden betiteld kwaliteiten waarnaar we zoeken in onze leiders. Hun natuurlijke aanleg is te charmeren. Neem die charme en verpak het in het juiste managementjargon, en het klinkt als charismatisch leiderschap.

Ondanks slechte managementkwaliteiten wisten deze managers carrière te maken doordat ze hun zwakheden wisten te verbergen door het subtiel charmeren van leidinggevenden en ondergeschikten. Dr. Babiak geeft aan dat psychopaten een breed scala aan gedragingen kunnen inzetten; charme, manipulatie, intimidatie, wat maar nodig is.

‘Psychopaten kunnen je vertellen wat je denkt door te kijken naar je lichaamstaal. Het lijkt alsof ze invoelend vermogen hebben, maar ze zijn slechts rationeel betrokken, niet emotioneel.  Dit stelt ze in staat je te manipuleren en misleiden zonder zich betrokken te voelen.'

Volgens Dr Babiak zijn psychopaten steeds op zoek naar spanning, snel verveeld en gewetenloos. De dynamische bedrijfsomgeving is voor hen een ideale omgeving.

 

 

Reageer op dit artikel