artikel

Succesvol leiderschap is nauwkeurig te voorspellen

Leiderschap

Succesvol leiderschap is voor een groot deel afhankelijk van lichaamskenmerken (met name het gezicht), de boodschap die de leider verkondigt en de omstandigheden waarin de leider beslissingen moet nemen. Dat concluderen Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam, die een model ontwikkelden waardoor ze vrij nauwkeurig het succes van opkomende leiders zeggen te kunnen voorspellen. Uit het onderzoek blijkt dat voor succesvol leiderschap genoemde drie eigenschappen met elkaar overeen moeten komen.

Het model is gebaseerd op de interactie tussen onze biologische kenmerken en de sociale omgeving. Het model laat bijvoorbeeld zien dat wanneer mensen grote dreiging ervaren, leiders met een mannelijk gezicht succesvol zijn als ze in hun boodschap die dreiging benadrukken. Een leider met een vrouwelijk gezicht daarentegen kan zich in dezelfde situatie juist beter als vredestichter profileren en in de boodschap duidelijk maken dat samenwerking in plaats van strijd de beste oplossing is.

Meer testosteron

Van de lichaamskenmerken is met name het gezicht belangrijk. Een mannelijk gezicht heeft stevige wenkbrauwen, een brede neus en kaaklijn en kleine lippen en ogen. Die kenmerken houden verband met een hogere hoeveelheid testosteron, wat eveneens verband houdt met dominanter en agressiever gedrag. Onderzoeker Brian Spisak: “Dat is mogelijk een reden dat we mannelijke lichaamskenmerken associëren met conflicten en oorlog en vrouwelijke gezichten met samenwerken en vrede.”

Boekentips:

Reageer op dit artikel