artikel

Asielhonden houden managers een spiegel voor

Leiderschap

Gedetineerden en managers hebben met elkaar gemeen dat ze ‘boeven’ zijn. Het is een uitspraak met een knipoog, maar wel met een kern van waarheid, zegt directeur Rienk van Wieren van Managemens Results. Van Wieren houdt wel van een gedurfde benadering. En dat spreekt dus ook uit de managementtraining Excellence Class Dutch Cell Dogs dat hij ontwikkelde.

De opzet van de training is op zijn minst bijzonder te noemen. In de Excellence Class Dutch Cell Dogs voeden managers acht weken lang een asielhond op en krijgen ze intensieve coachingsgesprekken. De bedoeling van dit alles: De hond krijgt een betere kans op een toekomst, de manager krijgt een spiegel voorgehouden die onbevooroordeeld en oprecht vertelt hoe hij overkomt – en hoe hij of zij dat kan veranderen.

Volgens Van Wieren worden in veel managementtrainingen vooral communicatietechnieken en leiderschapsstijlen aangeleerd, maar in de Excellence Class Dutch Cell Dogs wordt volgens Van Wieren juist geleerd 'die af te schudden en over te houden wat werkelijk bij je past'. "Want authentiek managen, vanuit natuurlijke zelfverzekerdheid, werkt uiteindelijk het beste."

Investering voor het leven
In de Excellence Class Dutch Cell Dogs krijgen zes deelnemers acht weken lang hun ‘eigen’ asielhond. Onder begeleiding van gediplomeerde hondentrainers/ gedragstherapeuten traint iedere deelnemer een ‘eigen’ hond. 'Een investering voor het leven voor beide trainees', zegt Van Wieren.

"De asielhond doet twee keer per week nieuwe vaardigheden op, zijn manager-trainer inzichten in zichzelf. Een hond spiegelt direct, onbevooroordeeld en oprecht hoe je overkomt. De reacties van de hond zijn een nietsontziend klankbord en daarmee zijn prettig confronterend. Ze vertellen de manager veel over zichzelf.”

Terug naar de basis
Dutch Cell Dogs loopt al met succes in de Nederlandse gevangenissen, zegt van Wieren, die het concept nu dus uitbreidt. Met een knipoog: “Gedetineerden en managers hebben met elkaar gemeen dat ze ‘boeven’ zijn.” Het programma is dan ook werk voor ‘zware jongens’, want het traject is intensief, persoonlijk en vraagt betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Tijdens de training leer je ‘jouw’ hond basiscommando’s en sociaal gedrag, maar je moet zelf ook terug naar de basis”, aldus Van Wieren.

“Onze filosofie is om bloot te leggen wat je zoal aan technieken en tools in huis hebt, zodat je vanaf dat moment de keuze hebt om ze vanuit jezelf toe te passen. Dus niet gedreven door ‘hoe het moet’ of ‘wat de omgeving ervan vindt’. Daarom lopen de coachingsgesprekken minimaal twee maanden door na de trainingsperiode, om de inzichten te vertalen naar het dagelijks leven.”

Voor meer informatie: managemens-results.nl

Reageer op dit artikel