artikel

Reorganiseren alleen succesvol met juiste focus

Leiderschap

Slecht presterende medewerkers blijven zitten, er wordt gesneden in de verkeerde projecten, de organisatie is vooral intern gericht op kostenreductie… herkenbare situaties voor bedrijven die reorganiseren zonder focus. De vijf succesfactoren van toporganisaties zijn een goede leidraad om de juiste keuzes te maken.

Sterke organisaties grijpen in met een duidelijke focus. In de praktijk kiezen veel organisaties voor de korte termijn en beslissen intuïtief. Het gaat erom de schijn te wekken dat er iets wordt gedaan aan verbetering van resultaten maar zonder de juiste focus en samenhang heeft het geen zin.

Het HPO Center leidt uit onderzoek af dat de best presterende organisaties eerst goed nadenken over gevolgen op lange termijn. Ze nemen afscheid van medewerkers die continu ondermaats presteren en geven extra aandacht aan hun beste medewerkers. Ze snijden in alles wat niet tot de kernactiviteiten behoort en richten zich op de beste resultaten voor klanten. De strategie en resultaten voor de lange termijn worden continu met de medewerkers gedeeld.
 
Vijf succesfactoren voor bedrijven om fit te blijven voor de toekomst:

  1. Kwaliteit van management: focus op lange termijn, integriteit, snelle besluitvorming, coachend leiderschap;
  2. Openheid en actiegerichtheid: open cultuur, betrokken medewerkers, kennis en ervaring delen, ruimte voor fouten;
  3. Langetermijngerichtheid: nieuw management van binnenuit aankweken, investeren in samenwerkingsrelaties;
  4. Continu verbeteren en vernieuwen: voortdurend kerncompetenties vernieuwen, ook in crisis;
  5. Kwaliteit van medewerkers: divers, complementair, goed samenwerken, flexibel, dienstbaar aan resultaat, continu in dialoog.

 
(Bron: Tijdschrift Controlling)

Reageer op dit artikel