artikel

De verbeelding aan de macht

Leiderschap

Hoe breng je de in groepen aanwezige kennis aan de oppervlakte? Hoe laat je teams grensverleggend denken in werk- en leersituaties? Hoe maak je meetings productiever en inspirerender? Door denken zichtbaar te maken, betoogt visual practitioner David Sibbet in zijn nieuwe boek Visuele Meetings. Complexe wereldGlobalisering, schaalvergroting, internet, mobiele communicatie, het sociale web, de niet-aflatende […]

De verbeelding aan de macht

Hoe breng je de in groepen aanwezige kennis aan de oppervlakte? Hoe laat je teams grensverleggend denken in werk- en leersituaties? Hoe maak je meetings productiever en inspirerender? Door denken zichtbaar te maken, betoogt visual practitioner David Sibbet in zijn nieuwe boek Visuele Meetings.

Complexe wereld
Globalisering, schaalvergroting, internet, mobiele communicatie, het sociale web, de niet-aflatende stroom nieuwe (communicatie)apparatuur en technische hebbedingetjes: kennis verbreidt zich op breedbandsnelheid. Het maakt de zaken er niet overzichtelijker op. We zijn steeds minder in staat om met de toenemende complexiteit van de wereld om ons heen om te gaan.

Simplisme
Zelfs in kleine groepen en organisaties is het lastig om de benodigde kennis aan de oppervlakte te brengen, dwarsverbanden te ontdekken en de grote lijn te zien. Daardoor grijpen we naar te simplistische verklaringen, of we luisteren niet goed naar anderen. Dat bemoeilijkt veranderingsprocessen. Dé manier om groepsprocessen effectiever te maken volgens David Sibbet: breng met visuele tools in beeld waar je bent, waar je heen wilt en hoe je daar komt.

Beelden
Visual practitionors van het eerste uur, zoals David Sibbet, lieten zich inspireren door de manier waarop ontwerpers en architecten werken. En nu – in het tijdperk van de sociale media – door hoe natuurlijke systemen zich organiseren en evolueren.
De mens denkt in beelden. Dag in dag uit krijgen we ontelbare visuele impulsen over ons heen. Niet alleen in real life, ook via beeldschermen, boeken en tijdschriften. 80 procent van onze hersencellen heeft zich ontwikkeld vanuit de behoefte om die veelheid aan visuele informatie te verwerken. Geen wonder dus dat veel van ons begrip van en denken over hoe de wereld in elkaar steekt en hoe dingen met elkaar samenhangen vervat is in beelden, verhalen (ook een vorm van ‘verbeelding’) en metaforen. Daar sluit de methodiek van visual practitioning bij aan.

Picture this…
Sibbet laat in zijn how-to-boek stap voor stap zien hoe je zelfs met eenvoudige visuele tools – post-its, tekeningetjes, foto’s, mindmaps, roadmaps, storyboards, visuele metaforen, grafieken enzovoort – teams van nul af aan bottom-up bij een onderwerp betrekt, zodat ze de materie adopteren. Visualisatie helpt vervolgens om groepskennis te externaliseren, processen te analyseren en organiseren en samen de stap van denken naar doen te zetten, op zo’n manier dat het betere resultaten oplevert.
Sibbet presenteert een veelomvattend systeem van visuele strategieën en technieken en wisselt daarbij instructies, oefeningen en casestudies af met meer theoretische verhandelingen over hoe mensen denken, groepsdynamiek, leren en motiveren. Sibbet –  die doorgaans alleen met professionele facilitators werkt – maakt in Visuele Meetings zijn 38 jaar ervaring voor het eerst beschikbaar voor een breed publiek van teamleiders, managers, consultants, onderwijzers, coaches en alle anderen die in groepsverband dingen tot stand brengen.

Visualiseringsrevolutie
Er is in het internationale bedrijfsleven een visualiseringsrevolutie gaande: de interesse voor visuele meetings neemt explosief toe. Dat komt volgens Sibbet doordat het tegenwoordig zo eenvoudig is om visuals te maken, met dank aan computers, ontwerptools, software (tekenprogramma’s, Photoshop) en andere breed beschikbare tools als laserprinters, digitale camera’s en tablets. Het komt ook door de toenemende complexiteit en de snelheid waarmee veranderingen zich voltrekken en wereldkundig worden gemaakt.
Bij Sibbets methodiek gaat het om bottom-up cocreatie met visuele tools. Een PowerPoint-presentatie is dus iets anders dan hier wordt bedoeld: daarmee vertel je top-down je verhaal, het is eenrichtingsverkeer. Anders is ook dat het bij Sibbet niet gaat om visuals in traditionele zin (plaatjes). Sibbets informatieve beeldtaal is een hechte integratie van woord en beeld. Je ziet deze integratie ook steeds vaker in multimedia-uitingen op internet, in games en moderne reclametaal. De synergie tussen woord en beeld brengt denken naar een heel ander – vaak baanbrekend – niveau.
*
David Sibbet is met zijn bedrijf The Grove Consultants International al sinds de jaren zeventig actief op het gebied van visueel faciliteren. Sibbet was een van de pioniers op het vlak van visional practitioning, een creatieve communicatiemethodiek die is ontwikkeld aan de Amerikaanse West Coast.
*
Samenvatting: Yvonne Halink
*
David Sibbet, Visuele Meetings. Hoe graphics, post-its & idea mapping het groepsproces kunnen transformeren, Kluwer, 2011, ISBN 978 90 13 08424 5.
Ga voor meer informatyie over het boek naar onze shop

Reageer op dit artikel