artikel

Job Cohen en Geert Wilders maken weinig kans als ceo

Leiderschap

De afgetreden PvdA-fractieleider Job Cohen hoeft niet aan te kloppen bij het bedrijfsleven voor een nieuwe baan in het topsegment. Dat blijkt uit onderzoek van Management Team.

Cohen is sinds maandag 20 februari werkloos. Het is nog niet bekend wat hij nu gaat doen. 'Daar heb ik nog geen seconde over nagedacht', zei hij deze week. De voormalige PvdA-partijleider maakt in ieder geval weinig kans op een topfunctie in het bedrijfsleven. Uit onderzoek van MT blijkt dat 95 procent van de managers hem niet ziet zitten als ceo. De vraag welke politici het goed zouden doen als ceo, is onderdeel van het het jaarlijkse onderzoek van MT naar de bedrijven met het beste imago, dat op 26 april verschijnt in de MT500 gids.
Daarentegen vindt een grote meerderheid van de ondervraagde managers premier Rutte wel geschikt om aan het hoofd te staan van een grote onderneming. Ruim 61 procent acht hem in staat om na het leiden van de BV Nederland een bedrijf te managen.

Zeker geen Wilders
Verrassend is dat ook D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold hoge ogen gooit: 42,5 procent denkt dat hij leiding kan geven aan een multinational. Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen staat met 24 procent op de derde plaats.
PVV-fractievoorzitter Geert Wilders hoeft wat de ondervraagde managers betreft het minst te rekenen op een baan als ceo, maar 1,7 procent vindt hem geschikt. Ook fractievoorzitters van GroenLinks Jolande Sap (4 procent) en de SP Emile Roemer (7,7 procent) maken na hun politieke loopbaan weinig kans op een topcarrière in het bedrijfsleven.

Andere competenties
Overigens hebben managers over het algemeen stevige twijfel of de huidige politici op hun plek zouden zijn op een toppositie in het bedrijfsleven. Voor de politiek zijn andere competenties vereist dan voor het leiden van een groot bedrijf, bovendien staan de huidige politici te ver van het bedrijfsleven af, is het veelgehoorde commentaar. Een goede politicus zijn, is bovendien iets anders dan een multinational leiden. Ook wordt politici een gebrek aan gevoel voor innovatie verweten.
Uitzondering is minister van Financiën Jan Kees de Jager, die vanwege zijn ondernemersverleden wel het vertrouwen heeft. Buiten de partijleiders viel zijn naam het meest.

Tips
Boeken over leiderschap:
Leiderschap in organisaties;
Leiders van vandaag – lessen voor morgen.

Bron en meer informatie: MT.

Reageer op dit artikel