artikel

Topbestuurders zijn vooral witte mannen

Leiderschap

Slechts vier procent van de bestuurders van maatschappelijke organisaties (ziekenhuizen, scholen, musea) in Den Haag is van allochtone herkomst. Dat blijkt uit onderzoek van de PvdA in Den Haag, meldt P&O Actueel.

Volgens Joan Ferrier, directeur van E-quality, kenniscentrum voor onder meer diversiteit, is die vier procent exemplarisch voor heel Nederland. ‘De regio Den Haag wijkt daarbij niet af van andere steden en gebieden in Nederland. Ook in andere sectoren, zoals het bedrijfsleven en overheid, is hetzelfde beeld te zien. Soms zijn er uitschieters tot 8 procent niet-westerse medewerkers in de hele organisatie, maar over het algemeen lukt het organisaties niet om een evenredige afspiegeling van de samenleving te zijn.'

Beoordelingssystemen
Het is belangrijk om te kijken naar de beoordelingssystemen die je gebruikt. Nu zijn die nog vaak te eenzijdig: ‘Wanneer je competenties maar op één manier meet, zie je ook maar één ding. Stel dat je een vrouw uit een minderheidsgroep beoordeelt naar de maatstaven van een blanke man, dan mis je elementaire dingen. Zoals haar kennis over alternatieve markten. Je zien dan dus maar een deel van haar talenten en werkelijkheid.'

Borrels
Ook moet het mannennetwerk doorbroken worden. ‘Vaak weten de mannen die de borrels aflopen precies wanneer een bepaalde vacature vrij komt. En die zijn er dan als eerste bij. Het is zaak om belangrijke informatie direct te openbaren, zodat iedereen kan meedingen.'

Allochtonen zelf
Maar ook allochtonen zelf kunnen het een en ander doen. ‘Sta open voor verandering en nieuwe zienswijzen. Zorg dat je goed geschoold bent en blijft. En doe vooral je mond open als er kansen zijn. Niemand komt naar jou toe als je niet eerst je eigen ambities hebt duidelijk gemaakt. Speel jezelf dus in de picture.'

Bron en meer informatie: P&O Actueel.

Tips
Boeken over leiderschap:
Leiderschap in organisaties;
Leiders van vandaag – lessen voor morgen.

Reageer op dit artikel