artikel

Weinig topvrouwen in Nederland

Leiderschap

Vrouwen bekleden in Nederland 19 procent van de topposities in organisaties. Internationaal gezien is dat weinig, blijkt uit onderzoek onder 5321 organisaties in 41 landen in Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

In de onderzochte landen nemen vrouwen gemiddeld 29 procent van de topfuncties in. Bureau Mercer, dat het onderzoek uitvoerde, wijt het achterblijven van Nederland aan het hoge percentage vrouwen dat in deeltijd werkt. Ook is het patroon dat mannen andere mannen aannemen in de top moeilijk te doorbreken.

Oostbloklanden
Nederland staat nog net boven landen waar vrouwen traditioneel minder topfuncties bekleden, zoals Qatar, Egypte en Saudi-Arabië. Duitsland staat met 20 procent net boven Nederland.
De voormalige Oostbloklanden hebben de meeste vrouwelijke bestuurders en managers. In Litouwen, Bulgarije en Rusland ligt het percentage op of boven de 40. Voor het verdwijnen van het IJzeren Gordijn werd in de Oostbloklanden enorm gestimuleerd dat vrouwen carrière maakten. Nu blijkt het ook daar moeilijk om het evenwicht tussen mannen en vrouwen te bewaren.

Meer informatie: de hele lijst.

(Bron: NOS)

Tips
Boeken over leiderschap:
Leiderschap in organisaties;
Leiders van vandaag – lessen voor morgen.

Reageer op dit artikel