artikel

Schakel in 3 stappen je grootste saboteur uit

Leiderschap

Is het je wel eens opgevallen hoe snel je bent afgeleid van de dingen die je van plan was te doen? Op een of andere manier is er snel iets anders te doen, dat blijkbaar nog belangrijker is (of in elk geval urgenter is) dan datgene dat je op voorhand als belangrijkste had gelabeld. In dit artikel drie stappen om dat aan te pakken.

Schakel in 3 stappen je grootste saboteur uit

Invulling geven met je team aan die belangrijke visie waarmee een aantal structurele problemen eindelijk worden opgelost, verdwijnt al gauw naar de achtergrond als er urgente problemen op je pad komen. Dan lijkt die missie iets voor ‘rustiger tijden'. Maar tja, die rustiger tijden… die komen natuurlijk niet.
De frustratie is vaak groot is als je een tijd later ontdekt dat het weer niet gelukt is en die lange, slepende problemen nog steeds voort sudderen. Sterker nog: waarschijnlijk is deze frustratie veel groter dan wanneer deze visie helemaal niet gemaakt was. Een visie die niet gemaakt is, kan immers ook niet mislukken!

Missie, visie en doelen geven geen garantie
Een visie ontwikkelen, missies vaststellen en doelen stellen zijn geen garantie voor succes. Sterker nog, ze zijn slechts de eerste stap op weg naar succes en de daarbij horende passie en energie. Na die eerste stap komt het doen, het daadwerkelijk vorm geven aan de ideeën die je hebt opgeschreven. Daar zijn volharding, focus en uithoudingsvermogen bij nodig.

Gewoontedieren
Hoewel elke manager weet hoe lastig het is om ander gedrag te laten zien, is bij velen niet bekend waarom dit zo lastig is. Natuurlijk is het voor een deel onwennigheid en zijn we gewoontedieren die vaak weer terugvallen in ‘doen wat we gewend zijn te doen'.
Naast onwennigheid speelt sabotage door je ‘eigen ik' een enorm grote rol in het ‘niet-voor-elkaar-krijgen-wat-je-echt-wilt'. Een deel van jou wil namelijk helemaal niet veranderen, die vindt het fijn zoals het nu is en houdt niet van uitdagingen, onduidelijkheid en risico's. Dit deel van jou saboteert je ideeën op zo'n ‘sneaky' manier dat je het niet ervaart als sabotage of weerstand.

Weerstand
Weet dat weerstand vormen aanneemt die niet lijken op weerstand, want dan zou je er niet meer intrappen. Luister dus niet naar de gedachte ‘ach, zo belangrijk is het nu ook weer niet'. Neem de plotselinge overtuiging dat het eigenlijk een hele slechte missie is niet serieus en laat je niet verleiden om eerst je kantoor eens grondig op te ruimen voordat je aan deze prachtige klus begint.
Iedereen heeft te maken met deze weerstand. Het maakt niet uit of je het nu wilt of niet. Het maakt ook niet uit of je het wel of niet (h)erkent. Je komt het tegen in de vorm van een gedachte die uitermate logisch lijkt. Maar invulling geven aan deze gedachte zal zorgen dat je saboteur het overneemt en je plannen zal tegenwerken. En hoe groter jouw plan, hoe meer risico, en hoe groter de weerstand.

Drie stappen
Met de volgende 3 stappen kun je weerstand herkennen en zorgen dat het je niet hoeft te belemmeren in het realiseren van je plannen en het behalen van je successen:

1.  Als je merkt dat je niet aan het doen bent wat je met jezelf had afgesproken, pak je pen en papier en schrijf je op welke 'logische gedachte' ervoor zorgt dat je niet aan het werk gaat met de plannen die je je had voorgenomen. Een aantal voorbeelden om je op weg te helpen:

  • andere dingen zijn belangrijker of urgenter;
  • je plan heeft minder waarde dan je eerst dacht;
  • je hebt nu even geen inspiratie of geen zin;
  • je moet nu eenmaal prioriteiten stellen;
  • de juiste persoon is nog op vakantie;
  • eigenlijk is het veel te moeilijk wat ik heb bedacht, dat kan (ik) nooit.

2.  Onderzoek deze ‘logische gedachte' en ontdek waar het je plannen ondermijnt. Bedenk of de situatie feitelijk is veranderd, waardoor je gedachte inderdaad logisch zou kunnen zijn. Zo niet, dan is het de weerstand die een loopje met je probeert te nemen en je van je plannen afhoudt.

3.  Bijkt je ‘logische gedachte' een poging te doen je te saboteren, dan is het verstandig om je gedachten te laten voor wat ze zijn en vooral door te gaan met je plan, missie of doel (als je die tenminste wilt realiseren!). Ook al voelt de ‘logische gedachte' nog zo waar, echt en reëel aan, dit is weerstand!

Kortom: De grootste bedreiging voor het realiseren van je eigen dromen, missies, doelen en plannen ben jij zelf! Door te ontdekken in welke vorm jouw saboteur het vaakst toeslaat, zul je hem steeds vaker en sneller herkennen waardoor je hem de halt kunt toeroepen. Je zult verbaasd zijn over de resultaten en  successen die je dan kunt halen.

Callista Roelofs is auteur van het management eBook 'Breek uit de Waan van de Dag' waarin ze schrijft hoe je in 5 stappen kunt bereiken wat er echt toe doet. Je kunt het gratis aanvragen op www.waanbrekers.nl.

Meer boekentips
Mensen veranderen. Waarom, wanneer en hoe mensen (niet) veranderen
Interveniëren en veranderen
Spiritueel leiderschap.

Powertip
Geef je carriére meer power met een eendaagse training. Een dag vol technieken en tips: De Powermanager.

Reageer op dit artikel