artikel

Vrijgezelle ceo neemt meer risico’s

Leiderschap

Voordat je investeert in een bedrijf of aandelen wil kopen, loont het de moeite om te kijken naar de relatiestatus van de ceo. Is hij getrouwd of single? Dat laatste is interessant, want alleenstaande ceo's blijken meer risico`s te nemen dan getrouwde topmannen.

Investeringen in research & development en overnames vormen een risico, maar kunnen ook leiden tot een groeiversnelling.
De University of Pennsylvania's Wharton School bestudeerde 1.500 bedrijven en hun ceo's. De bedrijven die door alleenstaande ceo's worden geleid namen meer risico's, en dat resulteerde in een instabiele aandeelkoers. Nikolai Roussanov, co-auteur van de studie, denkt dat single ceo's meer risico nemen omdat ze indruk willen maken op mogelijke partners. Ook is het mogelijk dat vrijgezellen van nature eerder bereid zijn om risico's te nemen.
Voorbeelden? Steve Ballmer, ceo van Microsoft, krijgt vaak kritiek omdat hij te weinig geld uit de enorm gevulde kas van het bedrijf investeert. Ballmer is getrouwd. Larry Ellison, ceo van Oracle, heeft diverse grote overnames op zijn naam staan. Hij is tijdens grote delen van zijn loopbaan single geweest.

Tips
Handboek corporate governance
Leiderschap in organisaties. Crisis in leiderschap – op zoek naar nieuwe wegen.

Bronnen: CNN Money en Express.be.

Reageer op dit artikel