artikel

Ben jij een inspirerende leider? Acht tips

Leiderschap

Als ondernemer heb je niet alleen leiding over jezelf, je bedrijf, maar ook over je mensen. En die moet je zien te motiveren.  Jurgen Nieuwenhuijsen, lid van het Sprout Netwerk, geeft 8 goede tips.

Ben jij een inspirerende leider? Acht tips

Voor te veel ondernemers verandert leiderschap in management. Mensen zijn simpelweg geen machines die slechts de taak uitvoeren zoals aangegeven. Werknemer moeten geïnspireerd worden. Ze willen zelf betrokken worden bij het succes en iets bijdragen aan het bedrijf. Werknemers die verantwoordelijkheid krijgen, aandacht krijgen en geprikkeld worden op de manier die hun aanspreekt halen het beste uit zichzelf voor jou als leider en worden promotors van je bedrijf.

Acht tips:

1. Zelfreflectie is de sleutel
Sterk leiderschap begint met zelfreflectie. Neem iedere dag de tijd om op het effect van je leiderschap te reflecteren. Acties kunnen anders uitpakken binnen je onderneming en op je medewerkers dan je zelf voor ogen hebt. Zelfreflectie is de sleutel tot sterk leiderschap. Neem elke dag een kwartier de tijd om op je acties en leiderschap te reflecteren. Behalve als je druk bent: neem dan een half uur.

2. Deel je sterke en zwakke punten met je mensen
De zelfreflectie houdt niet op bij jezelf. Maak je positieve en negatieve eigenschappen kenbaar aan je medewerkers. Laat ze ook hun eigenschappen met jou en elkaar delen. Belangrijk is dat je er vervolgens open voor staat dat je mensen jou er op aan spreken als je in een eigenschap dreigt te vervallen. Als mensen weten waar jij goed in bent en waar zij goed in zijn kun je pas iedereen benutten op zijn kracht.

3. Snap wat mensen drijft en wat ze raakt
Als betrokken leider weet je wat er speelt bij je mensen: je toont interesse en praat vaak over hobby's en persoonlijke zaken. Vraag jezelf ook af: waarom komt hij elke dag naar mijn bedrijf? Wil hij iets toevoegen aan het bedrijf, of zoekt hij vooral naar zekerheid? Als je dáár op inspeelt zorg je ervoor dat ze alles uit zichzelf willen halen.

4. Enthousiasme is sterker dan overtuigen
Enthousiasme is een cruciale eigenschap voor sterk leiderschap. De kracht van enthousiasme is dat het niet wenst te overtuigen. Oprecht enthousiasme overtuigt vanzelf. Je hoeft geen mensen aan te trekken, ze zullen zich vanzelf tot je aangetrokken voelen.

5. Zorg voor verrassingen die je plannen overhoop gooien
Iedereen houdt ervan als alles volgens plan verloopt. Toch ben je als ondernemer juist in staat om op verrassingen in te spelen en juist door die verrassingen word je sterker. Laat je werknemers ook de vrijheid om op verrassingen in te spelen. Zo benut je de kwaliteit van je werknemers en laat je ze echt bijdragen aan het bedrijf.

6. Houd niet krampachtig aan dingen vast
Je voelt je enorm betrokken bij alle facetten van je onderneming, maar je hebt het idee dat je sommige daarvan niet ten volle benut. Kijk naar waar je je met veel moeite, maar met weinig rendement aan hebt vastgeklampt. Wees dan niet bang om het los te laten en je open te stellen voor aanvullingen van anderen. Stel je open voor nieuwe inzichten en zie het rendement groeien.

7. Zorg dat je medewerkers beter worden dan jij
De uitdaging voor een sterke leider is het beste uit je medewerkers naar boven te halen. Probeer hen de vaardigheden en kennis die zij beheersen ten volle te laten benutten. Wanneer je ze daarvoor de ruimte geeft zullen ze zich ontwikkelen tot medewerkers die beter kunnen worden dan jij zelf.

8. Zoek de balans
Geen enkel bedrijf is in staat te overleven door slechts op de lange termijn winst te maken. Het is juist de afweging tussen lange en korte termijn wat een bedrijf succesvol maakt. Zo ook met leiderschap: je wilt je werknemers alle ruimte geven, maar targets moeten ook gehaald worden. Een goede balans is essentieel voor groei: zowel zaaien als oogsten! 

De tips zijn afkomstig van experts die hun visie gaven op effectief leiderschap tijdens de Erasmus Collegereeks voor Ondernemers.
Bron:
Jurgen Nieuwenhuijsen, Sprout.nl.

Boekentip
Sturing en ruimte. Een nieuw managementconcept gebaseerd op de filosofie van de paradox
Spiritueel leiderschap.

Reageer op dit artikel