artikel

Middenkader belangrijk voor ondernemerschap

Leiderschap

Niet alleen het hoger management, maar ook het middenkader speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van ondernemerschap binnen een bedrijf. Dat stelt Sebastiaan van Doorn in zijn proefschrift 'Managing Entrepreneurial Orientation' (Het managen van ondernemerschap).

Middenkader belangrijk voor ondernemerschap

Sebastiaan van Doorn (zie foto) onderzocht de strategieën waarmee ondernemerstalent optimaal ingezet kan worden. Interne ondernemers zijn van groot belang voor de vernieuwing en groei binnen bedrijven.

Diversiteit
Van Doorn onderzocht de rol van topmanagement in 9000 bedrijven in Nederland. Hij bekeek onder meer hoe de hogere managementteams kunnen profiteren van diversiteit in benoemingen. Team diversiteit is een belangrijke pijler voor het herkennen van kansen en realiseren van veelbelovende ondernemingsinitiatieven, maar Van Doorn stelt dat diversiteit binnen de hogere managementteams een verschillend effect kunnen hebben op bedrijven. Diversiteit in benoemingen is zeer waardevol in stabiele omgevingen waarbij teams tijd hebben de vruchten te plukken van de verschillende inzichten en perspectieven. De intrinsieke waarde hiervan daalt echter naarmate de omgeving turbulenter wordt.

Netwerken
Een andere bevinding van Van Doorn is dat ondernemerschap binnen bedrijven niet alleen voorbehouden is aan het management op het hoogste niveau. Het middenkader kan een even belangrijke rol spelen bij het aansturen van de ondernemersgerichtheid van het bedrijf. Het middenkader dient ondersteund te worden in het ontwikkelen van sterke netwerken – zelfs als hiermee aanzienlijke kosten gemoeid zijn. Deze netwerken helpen namelijk latent ondernemerstalent binnen het bedrijf op te sporen en resulteren in hogere prestaties.

Van Doorn promoveerde op dinsdag 8 mei 2012 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam
Bron: Erasmus Universiteit.

Boekentips
Leiderschap in organisaties
Business Model Generatie.

Reageer op dit artikel