artikel

‘Te veel offshoren van diensten schadelijk’

Leiderschap

Innovatie wordt gezien als de gouden sleutel tot het ontsluiten van groeipotentieel van een bedrijf. Onderzoeker Oli Radu Mihalache stelt dat innovatie binnen bedrijven fors omhoog kan door het offshoren van diensten, maar dat teveel van het goede schade kan veroorzaken.

‘Te veel offshoren van diensten schadelijk’

Oli Radu Mihalache (zie foto) toont in zijn proefschrift Stimulating Firm Innovativeness: Probing the Interrelations between Managerial and Organizational Determinants (Het Stimuleren van Firm Innovativiteit: Onderzoek naar de Interrelaties tussen Manager en Organisatorische Determinanten) aan hoe leiderschap en de bronnen van de bedrijfsmiddelen het concurrentievermogen in innovatie kunnen tegenwerken of juist kunnen verbeteren.
Bedrijven die hun activiteiten offshoren verbeteren vaak hun aanbod van producten en diensten. Maar teveel offshoren kan een negatief effect op de bedrijfsresultaten hebben. De promovendus concludeert ook dat managementteams die leiderschapstaken samen delen een hoger niveau bieden van het aanbod van zowel verbeterde als nieuwe producten. Tot slot constateert hij dat er meer vernieuwing plaatsvindt in bedrijven die processen hebben voor het effectief kanaliseren van minderheidsstemmen en andere meningen.

Aanbeveling
Mihalaches aanbeveling is dat bedrijven hun vernieuwingsinspanningen constant moeten bewaken om de gezondheid of schade van hun strategie met betrekking tot vernieuwing te monitoren.
Mihalache promoveerde op 4 juni 2012 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

Boekentips
ICT-beheer en outsourcing
Business Model Generatie. Een handboek voor visionairs, game changers en uitdagers

Reageer op dit artikel