artikel

Tips van topvrouwen

Leiderschap

Dat er nog altijd te weinig vrouwen in (sub)topfuncties werken, weten we nu wel. Beter kunnen we de vraag stellen hoe dat te veranderen is. Wat kunnen ambitieuze vrouwen doen om de top te bereiken? Tips van ervaringsdeskundigen.

Aliëtte van der Wal-van Dijk heeft een toppositie bij Philips. Volgens haar moet je kansen zien en die ook durven grijpen, risico’s nemen en je nek uitsteken. En dat steeds vanuit de vraag: Wat kan ik en wat wil ik? En verder: ‘Als je iets met passie doet, wordt het vanzelf gemakkelijker. Dan komt de energie vanzelf.’

Carolien Nijhuis van KPN heeft een soortgelijk advies: ‘Je moet in het diepe springen en niet bang zijn om op je bek te gaan.‘ Daarnaast noemt zij het netwerk en het herkennen van informele besluitvormingslijnen als belangrijke factoren. En: weg met de (valse) bescheidenheid!

Ilona Haaijer (DSM) vindt dat je je in elk geval niet als man hoeft te gedragen om serieus genomen te worden. ‘Wees jezelf’. Maar wel is het handig als je de heersende gedragscodes kent en begrijpt. Bijvoorbeeld dat het tijdens vergaderingen gewenst is om snel to the point te komen in plaats van voorzichtig wat punten aan te stippen. Extra tip: Vrouwen moeten niet denken dat anderen hun kwaliteiten vanzelf wel zullen zien. Ze kunnen beter net als mannen duidelijk zeggen dat ze toe zijn aan een volgende carrièrestap.

Heleen Aarts van ontwikkelingsmaatschappij Amvest benadrukt de kracht van intuïtie. En dan niet als zweverig gevoel, maar als ervaringskennis. Vrouwen moeten volgens Aarts hun ‘vrouwelijke’ eigenschappen niet verdoezelen, maar er wel van tijd tot tijd de schaduwkanten van inzien. Verbinden is bijvoorbeeld een mooi principe, maar het kan ook leiden tot te veel streven naar harmonie en gebrek aan daadkracht.

Bron: Rob van Leeuwen in: Management Team, 13 augustus 2012.

Reageer op dit artikel