artikel

Sociaal innovatieve bedrijven presteren beter

Leiderschap

Het Nederlandse bedrijfsleven investeert voor het eerst sinds jaren meer in radicale innovatie. Met name sociaal innovatieve bedrijven realiseren meer nieuwe producten en diensten voor nieuwe klanten en markten (+38%) en bestaande klanten en markten (+15%), ook presteren zij beter (+6%). Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van de Erasmus Universiteit.

Sociaal innovatieve bedrijven presteren beter

Focus op vernieuwing
Aanjagers van innovatie zijn de aanhoudende crisis in Europa en groeiperspectieven van opkomende economieën. 'Door de afnemende economische groei zul je wel moeten vernieuwen', zegt hoogleraar strategisch management Henk Volberda (Erasmus Universiteit). Bedrijven die investeren in radicale vernieuwing halen een hogere omzet en presteren beter. 'Vooral sociale innovaties leveren veel groei op', vertelt Volberda in een interview op BNR Nieuwsradio.

Iedereen wint
'Iedereen wint bij sociale innovatie', reageert Glenn van der Burg, programmamanager People bij MVO Nederland. 'Bedrijven presteren beter. Mensen gaan met meer plezier naar hun werk, zijn gezonder en gelukkiger, en kunnen zich duurzaam blijven ontwikkelen. Ook de maatschappij profiteert van sociale innovatie, doordat er minder ziekteverzuim is en mensen langer inzetbaar zijn.'

75% innovatiesucces
Sociale innovatie vraagt om nieuwe manieren van organiseren, managen en werken, zodat technologische innovaties renderen. Vertrouwen en kennisdeling tussen medewerkers, informeel leiderschap en platte organisatievormen zorgen voor betere prestaties. Innovatiesucces van bedrijven wordt voor 25% bepaald door investeringen in R&D en technologische innovatie. Maar liefst 75% van het innovatiesucces wordt bepaald door investeringen in sociale innovatie.

Expeditie voor bedrijven in de topsectoren
In 2013 start MVO Nederland, samen met TNO en Syntens, een Expeditie Sociale Innovatie Topsectoren waarin een groep bedrijven met elkaar aan de slag gaan om sociale innovatie concreet te maken in het bedrijf. De expeditie wordt gesubsidieerd door het ministerie van Economische Zaken.

Lees het complete onderzoeksrapport 'Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor 2011-2012' op de website van RSM.

Bronnen: MVO-Nederland, BNR Nieuwsradio, De Telegraaf, RSM.

Boekentips
Sturing en ruimte. Een nieuw managementconcept gebaseerd op de filosofie van de paradox
Business Model Generatie. Een handboek voor visionairs, game changers en uitdagers
Duurzaam Denken Doen. Inspiratieboek voor onze gezamenlijke toekomst.

Reageer op dit artikel