artikel

Dominante leiders hebben voorkeur

Leiderschap

Prestige en dominantie vormen de belangrijkste pijlers voor een toekomstig leiderschap. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of British Columbia.

Dominante leiders hebben voorkeur

De Canadese onderzoekers merken op dat het publiek in staat blijkt om onmiddellijk prestigieuze en dominante leiders te identificeren. Uit het onderzoek bleek dat aan de hand van de oogbewegingen van een groep onbekenden binnen een periode van 120 seconden accuraat kon worden voorspeld wie uit het gezelschap als leidersfiguren naar voor zouden treden.

Twee gedragingen
'Uit twee gedragingen kan perfect de aantrekkingskracht en toekomstig leiderschap worden voorspeld,' merkt onderzoeksleider Joey Cheng, psycholoog aan de University of British Columbia, op. 'Een eerste kenmerk is prestige, dat wordt opgebouwd uit een schijnbare vaardigheid en competentie. Het tweede element bestaat uit dominantie, die ook de vaardigheid omvat om door intimidatie ideeën aan anderen op te dringen.' De onderzoekers menen dat het onderzoek een verklaring kan helpen bieden voor het blijvend opduiken van agressieve leiders zoals Donald Trump.

Voorkeur voor dominantie
Daarentegen bleek een aangenaam karakter, wat volgens bepaalde opvattingen essentieel is voor moderne leiders, geen aanleiding bleek te zijn voor het verwerven van een grotere status. De wetenschappers stelden ook vast dat de deelnemers aan het onderzoek weliswaar een voorkeur toonden voor leiders met prestige, maar uiteindelijk toch bleken te kiezen voor dominante figuren. Ook bleken de deelnemers aan het onderzoek zich meer vergevingsgezind op te stellen tegenover dominante leiders dan buitenstaanders.

Bron: Express.be.

Leestip
Leiderschap in organisaties.

Reageer op dit artikel