artikel

Een goede leider staat niet boven de groep

Leiderschap

Een goede leider streeft niet naar macht maar wel naar gezag. Machtige mensen hebben de neiging zichzelf boven de groep te plaatsen, maar wie gezag heeft, begeeft zich binnen de groep. Macht is gebaseerd op angst voor repercussies, terwijl gezag is gebaseerd op respect.

Helaas ontbreekt het op de werkvloer vaak aan gezag. Van de ambtenaren meent slechts 25% dat zijn leidinggevende over gezag beschikt. De moderne professional zit niet te wachten op een dominante baas die hem vertelt wat hij moet doen en daar vervolgens nauwgezet controle op uitoefent. Een leider die naar gezag streeft, zal een inspirerende relatie opbouwen met zijn medewerkers. Zij zullen op hun beurt meer verantwoordelijkheid en initiatief mogen en durven nemen.

Macht corrumpeert

De best gewaardeerde leiders van de afgelopen 100 jaar zijn uiterst effectief en bijzonder integer. Het probleem is dat ons primatenbrein een zwak heeft voor het dominante alfa-mannetje. Macht corrumpeert. Het is wetenschappelijk aangetoond dat als je iemand macht geeft, hij minder empathisch en sociaal wordt.

Bronnen: ProfNews en Management Team.

Boekentips:

Reageer op dit artikel