artikel

Dopingdynamiek: Professionals in de fout

Leiderschap

Op 10 oktober 2012 publiceert het United States Anti Doping Agency (USADA) een onderzoek naar gebruik van doping door wielrenner Lance Armstrong en zijn US Postal team. Het rapport schetst een onthutsend beeld van de schending van een sportieve kernwaarde. De conclusies van het rapport roepen een vraag op die ook ten aanzien van andere professionele sectoren kan worden gesteld: hoe kan het dat professionals, ondanks professionele normen en externe controlemechanismen, een kernwaarde van hun professie systematisch schenden?

Dopingdynamiek: Professionals in de fout

In een artikel in M&O (nr. 1, 2013; voor het hele artikel: klik hieronder op de pdf) beantwoorden Hans de Bruijn, Martijn Groenleer en Theo van Ruijven deze vraag voor het dopinggebruik van Armstrong en zijn team, met in hun achterhoofd de implicaties voor andere professies. Ze analyseren het USADA-onderzoeksrapport daartoe vanuit een drietal perspectieven: het externe toezicht op de wielersector, het US Postal team als professionele organisatie, en de competitieve omgeving van het wielrennen.
Hun analyse laat zien hoe inspecteurs werden geconfronteerd met een amoral calculator, die zich bovendien strategisch gedroeg, en hoe het toezicht daar onvoldoende op was afgestemd. Hoe de onderlinge professionele controle in het team werd uitgeschakeld, onder andere door de sterke hiërarchie in het team en de vele vriendschappelijke relaties. En hoe de wielerwereld sterke negatieve prikkels bevatte: enerzijds om tot dopinggebruik over te gaan, anderzijds om dopinggebruik vervolgens niet op te biechten. 
Ze concluderen dat deze variëteit aan verklaringen voor dopinggebruik ook een variëteit aan maatregelen vereist om dopinggebruik te bestrijden.

Meer over de auteurs
Hans de Bruijn is hoogleraar aan de Faculteit Techniek, Bestuur en Management van de TU Delft. Martijn Groenleer is universitair docent aan de Faculteit Techniek, Bestuur en Management van de TU Delft. Theo van Ruijven is promovendus aan de Faculteit Techniek, Bestuur en Management van de TU Delft.

Tip: Hans de Bruijn geeft op het M&O-congres (28 juni 2013) een masterclass hierover: 'Professionals in de fout: over Lance Armstrong, doping en onderlinge professionele controle'.

Reageer op dit artikel