artikel

Ontdek wat medewerkers echt willen en kunnen

Leiderschap

Helpen HR-interventies echt om de bedrijfsresultaten te verbeteren? In het toonaangevende blad The Academy of Management Journal verscheen onlangs een boeiend verhaal over de impact van HRM op het realiseren van organisatiedoelstellingen.

Ontdek wat medewerkers echt willen en kunnen

Vier wetenschappers analyseerden de invloed van medewerkers op de continuïteit van organisaties. Ze onderscheiden verschillende HR-interventies (uitgedrukt in tijd en geld):

  • talentontwikkeling
  • functionele ontwikkeling: beoordeling, beloning, waardering, erkenning en doorstroom
  • professionele ontwikkeling: delegeren van verantwoordelijkheid en empowerment van medewerkers.

De onderzoekers waren vooral geïnteresseerd in de vraag welke investeringen rendabeler zijn: die in de groei en ontwikkeling van medewerkers of die in de motivatie en gedrevenheid van het personeel.

Rendement of motivatie
Over het algemeen geldt dat de opbrengsten van HR-beleid gebaat zijn bij een pakket activiteiten dat zorgvuldig in elkaar is gezet en op elkaar is afgestemd. Meer specifiek komt uit het onderzoek naar voren dat voor organisaties die bekwame, rendabele medewerkers willen hebben en houden een paar gouden regels gelden. Om te beginnen moeten ze veel aandacht besteden aan hun werving en selectie. Vervolgens dienen ze een uitgebreide training aan te bieden aan deze groep personeel, en daarnaast hen ook goed te belonen en te waarderen.   
Voor gemotiveerde werknemers ligt dat een tikkeltje anders: die zijn vooral gevoelig voor een zorgvuldig beloningsbeleid dat heel duidelijk hun persoonlijke prestaties en inspanningen honoreert. 

De onderzoekers concluderen dat succes van bedrijven een optelsom is van leiderschap en een kloppend geheel van personeelsmanagement. Maar de belangrijkste conclusie uit het onderzoek is toch dat gemotiveerde medewerkers meer waard zijn voor een bedrijf of organisatie dan bekwaam personeel. Het beste advies voor HR-afdelingen is dus: ontdek wat de medewerkers echt willen en kunnen. Geef ze vertrouwen en verantwoordelijkheden, investeer in hun talentontwikkeling en zorg voor een eerlijke en transparante beloning.

Bron: Lidewey van der Sluis in: PW De Gids.nl, maart 2013.

Boekentips
Werving, selectie & introductie
Motivatie in organisaties.

Reageer op dit artikel