artikel

Effectieve leiders stralen warmte uit

Leiderschap

Om invloed uit te oefenen op anderen, en om te leiden, moet je de balans vinden tussen competentie en warmte.

Effectieve leiders stralen warmte uit

Wat is beter: als mensen van je houden of als ze je vrezen? Allebei, zei Machiavelli, ‘maar omdat het moeilijk is om beide in één persoon te verenigen, is het veel veiliger om te worden gevreesd dan bemind.’ Het klopt dat deze twee eigenschappen cruciaal zijn. Bij andere mensen kijken we altijd eerst hoe aardig zij zijn (hun warmte, verbondenheid, betrouwbaarheid) en hoe vreesaanjagend zij zijn (hun kracht, macht, competentie), zeggen Amy J.C. Cuddy (Harvard), Matthew Kohut en John Neffinger (KNP Communications). Het zijn de twee primaire dimensies van sociale beoordeling.

De effectieve leiders

De meeste leiders gaan voor gevreesd worden: zij leggen de nadruk op hun kracht, competentie en prestaties op het werk. Helaas is dat echter precies de verkeerde aanpak… Als je kracht overbrengt vóórdat je vertrouwen hebt gevestigd, warmte, is er een goede kans dat je vrees oproept en daarmee allerlei ongewenst gedrag. Angst werkt ondermijnend op het cognitief potentieel, de creativiteit en probleemoplossend vermogen van mensen en kan maken dat ze verstijven, innerlijk ontslag nemen en zelfs opstappen. Onderzoek bevestigt dit: slechts 1 op de 2000 leiders die niet geliefd is, wordt als effectief beschouwd. Met andere woorden: effectieve leiders zijn vrijwel altijd mensen die warmte uitstralen.

Testosteron en cortisol

Leiderschap is in hoge mate een kwestie van chemie. In het dierenrijk zijn gevoelens van kracht en macht nauw verbonden met twee hormonen: testosteron (gekoppeld aan assertiviteit, verminderde angst en competitie- en risicobereidheid) en cortisol (gekoppeld aan stress en stressreactiviteit). Uit onderzoek blijkt dat het cortisolniveau van mensen met hogere leidinggevende posities gemiddeld een stuk lager is dan bij anderen en dat hun testosteronniveau gemiddeld hoger is. Het goede nieuws: er zijn fysieke oefeningen die je kunt doen om je testosteron- en je cortisolniveau te verhogen en te verlagen. Vooral in situaties waarin veel op het spel staat, is het aan te raden om vooraf een korte warming-up (of juist cooling-down) te doen om in de juiste gemoedstoestand te komen. Daarbij repeteer en adopteer je een houding die helpt om non-verbale signalen uit te zenden die warmte communiceren, of juist competentie. Dit is een zogeheten inside-out-strategie, vergelijkbaar met method-acting: de acteur ondergaat de gevoelens van het personage en levert daardoor een natuurlijke, authentieke uitvoering.

Tips voor effectieve leiders

Hier zijn een paar best practices voor effectieve leiders om competentie en kracht over te brengen:

  1. Straal het gevoel uit dat je alles onder controle hebt
    Dat is vooral ook een kwestie van verbonden zijn met jezelf, authenticiteit. Schud je angsten van je af.
  2. Sta rechtop
    Dat betekent niet een overdreven in-de-houdingpose met de je kin zover mogelijk omhoog. Zet wel je volledige lengte in, houd je hoofd rechtop en voorkom een ingezakte houding. Hoe lang je bent, maakt verder niet uit. Mooi rechtop staan is de beste manier om tegelijkertijd kracht én warmte uit te stralen.
  3. Houd je bewegingen onder controle
    Beweeg (bij het lopen, gebaren maken enzovoort) gecontroleerd en welbewust. Als je niet meer beweegt, zit of sta dan gewoon stil. Onbeweeglijkheid suggereert kalmte en beheersing en daarmee competentie.

Bron: Amy J.C. Cuddy, Matthew Kohut, John Neffinger in: Harvard Business Review januari-februari 2013.

Boekentips:

Reageer op dit artikel