artikel

Reces en Reset

Leiderschap

Ik hoop dat leiders in het publieke domein een goed reces achter de rug hebben en dat zij in die periode ook in staat zijn geweest om hun eigen teller te resetten.De zomer van 2013 is bijna voorbij en alles is of komt weer uit de startblokken. De tellers zijn weer op nul gezet. Het […]

Reces en Reset

Ik hoop dat leiders in het publieke domein een goed reces achter de rug hebben en dat zij in die periode ook in staat zijn geweest om hun eigen teller te resetten.
De zomer van 2013 is bijna voorbij en alles is of komt weer uit de startblokken. De tellers zijn weer op nul gezet. Het voetbal is begonnen, de scholen zijn gestart, kantoren stromen vol en files groeien langzaam tot hun normale lengte. Veel Nederlanders hebben de zomer gebruikt om er even uit te zijn en de batterijen buitenshuis op te laden. Uw columnist deed dat in Duitsland en dat bleek een onverwacht genoegen. Wij hebben plaatsen bezocht die wij voorheen met grote haast voorbijreden en hebben genoten van tradities, cultuur en natuur, maar dat niet alleen. We raakten ook onder de indruk van de enorme investeringen in infrastructuur, wind- en zonne-energie en de aandacht voor het milieu. En als we met mensen spraken, proefden we trots en gematigd optimisme. Je zou, als Nederlanders, van dit alles jaloers kunnen worden!

Nog net in onze zomer begint op dinsdag 17 september officieel het proces van het vaststellen van de beleids- en financiële voornemens voor 2014 en verder. Ik verwacht daar veel van en ik hoop, net als in ons buurland, op daadkracht, vernieuwing en gematigd optimisme. Deze tijd vraagt dat partijen, binnen en buiten Den Haag, zoeken naar gemeenschappelijkheid en er samen de schouders onder zetten. Ik denk dat velen voelen dat dit nodig is, maar ik ben er nu nog niet gerust op dat we het ook zo gaan doen. Het debat over de voornemens en ideeën is begonnen en daarin hoor en zie ik vooral veel zendingsdrang. Veel energie gaat nu uit naar het overtuigen van de ander van het goede van de eigen aanpak. Zou dat nu werken? Brengt dat ons wel in de flow?

De herfst van 2013 wordt boeiend voor geïnteresseerden in management en leiderschap. Welke stijl van beïnvloeden is effectief? Groen, verbindend en lerend? Rood, samen zoeken naar win-win? Wit, vertrouwen op eigen vermogen en verantwoordelijkheid? Geel, vanuit macht en onderhandeling? Of blauw, afspraken maken en nakomen? Het kleurenmodel van de verandergoeroes Léon de Caluwé en Hans Vermaak discrimineert niet. Er is nooit één goede manier, maar het gaat om de goede manier die past bij het juiste moment. Van leiders wordt gevraagd om op het juiste moment, de juiste manier te kiezen en dat consequent te doen. Léon en Hans laten zien dat leiders altijd een keus hebben. Ook nu.

Ik hoop dat leiders in het publieke domein een goed reces achter de rug hebben en dat zij in die periode ook in staat zijn geweest om hun eigen teller te resetten. Er start een nieuw seizoen met nieuwe kansen en voor ieder persoonlijk de mogelijkheid om een andere aanpak te kiezen. Het unieke van leidershap is dat effectief veranderingen realiseren in de kern altijd over zelfmanagement gaat. Veranderen van je omgeving realiseer jij door zelf iets doen, zelf iets niet doen of zelfs iets anders te doen. Zoek, vind en push de reset-button bij jezelf en kijk wat nu nodig is!

Wim Schreuders is zelfstandig interim-manager/adviseur/coach en werkt via zijn eigen onderneming Public Servants BV voor het publieke domein. Hij heeft een brede ervaring als verandermanager in de publieke sector. Lees ook zijn boeken Meer door minder in het publieke domein en Meesterlijk Middenmanagement.

Reageer op dit artikel